Стефан Веркович: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 39: Ред 39:
==Литература==
==Литература==


* Арнаудов, М. ''Веркович и "Веда словена". Принос към историята българския фолклор и българското Възраждане в Македония с неизвестни доклади, писма и др. документи от 1855 до 1893 г.'' (= Сборник за народни умотворения, наука и книжнина, Т. 52). София, 1968.
* Арнаудов, М. ''Веркович и "Веда словена". Принос към историята на българския фолклор и българското Възраждане в Македония с неизвестни доклади, писма и др. документи от 1855 до 1893 г.'' (= Сборник за народни умотворения, наука и книжнина, Т. 52). София, 1968.


* Богданов, И. ''Веда Словена и нашето време''. София, 1991.
* Богданов, И. ''Веда Словена и нашето време''. София, 1991.

Версия от 14:58, 5 май 2012

Стефан Веркович
босненски фолклорист, етнограф и археолог

Роден
Починал
Стефан Веркович в Общомедия

Стефан Илич Веркович, известен и като Антикаджията е изтъкнат босненски фолклорист, етнограф, нумизмат и археолог от хърватски произход[1], видна фигура в борбите за църковно-национална независимост на българите.

Биография

Роден е в село Угляра, Босненска Посавина в бедно селско семейство. Рано остава сирак и е отгледан от роднини. Изпратен е да учи във францисканско католическо училище, продължава образованието си във францискански манастир, където приема монашество, учи богословие в епископския лицей в Загреб (1837-1843). Но кариерата на католически духовник не успява да го увлече и Веркович напуска монашеството. Още в младежките си години той се увлича от идеите на илиризма и мечтае за обединяване силите на южните славяни в борбата им за освобождение от османско и австрийско владичество. В епископския лицей окончателно прегръща красивата заблуда, че всички южни славяни са потомци на древните траки и илири.

През 1843 г. се свързва със сръбското правителство и през следващите години изпълнява тайни мисии в Хърватско, Черна Гора, Косово и Турция. По време на своите обиколки из балканските земи той издирва средновековни славянски ръкописи, старинни монети и различни антики, записва народни песни и обичаи. Сътрудничи активно на Сръбското дружество за словесност в Белград (бъдещата Сръбска академия на науките и изкуствата) и през 1863 г. е избран за негов дописен член. През 1855 г. се заселва в гр. Сяр, тогава в пределите на Османската империя, където подкрепя църковните борби и просветното движение на българите от Източна Македония. Установява и поддържа интензивна кореспонденция десетки дейци на българското Възраждане, измежду които Стоян Чомаков, Стефан Захариев, Кузман Шапкарев, Йордан Хаджиконстантинов-Джинот, Райко Жинзифов, Константин Държилов, Арсени Костенцев, както и с българските църковни общини в градовете Неврокоп, Солун, Петрич, Струмица, Мелник и други.

През 1862 г. сръбският министър-председател Илия Гарашанин му поставя тайната мисия да съдейства "македонските славяни при разрешаването на Източния въпрос да се считат за славяни, а не гърци" . Оттогава до 1875 г. Веркович редовно изпраща до сръбското правителство секретни доклади за обстановката в българските земи под турска власт. Той искрено вярва в пропагандираната от Белград идея за ролята на Сръбското княжество като защитник и бъдещ обединител на всички южнославянски народи, но никога не става безгласно оръдие на сръбския шовинизъм и открито подкрепя църковно-националните борби на българския народ.

Запленен от фантастичните исторически концепции на Георги Раковски, Веркович е убеден, че сред родопските българи мохамедани е жива една древна песенна и легендарна традиция от предхристиянската епоха, която потвърждава хилядолетното славянско присъствие на Балканския полуостров. Под заглавие Веда Словена той публикува през 1874 г. (в Белград) и през 1881 г. (в Санкт Петербург) два тома с "народни" песни за Орфей и Александър Македонски, за идването на славяните от Индия на Балканите, за славянските богове Сива, Вишну, Огне-бог. Посрещнато с възторг в европейските научни кръгове, "родопското откритие" постепенно е оспорно поради съмнения, че публикуваните от Веркович песни представляват фалшификация на учителя Иван Гологанов.

През 1877-1891 г. живее в Русия, където оскъдицата го подтиква да разпродаде част от своята антикварна сбирка. Много от античните монети в колекцията му се озовават в големи световни сбирки като Кралския монетен кабинет в Копенхаген, в Париж, в Британския музей и в Оксфорд. През този период той открито се противопоставя на великосръбската и гръцката пропаганда и отстоява истината за българския характер на македонските славяни.

През 1891 г. Веркович идва в България и заради своите заслуги към българския народ получава доживотна пенсия от Народното събрание. Отчаян от нарастващото недоверие в делото на неговия живот, през 1892-1893 г. той предприема със съдействието на министър-председателя Стефан Стамболов две пътувания в Западните РодопиЧепино и Батак), за да документира и докаже автентичността на доставените му от Гологанов песни. Мисията му обаче търпи пълен провал. Покрусен, няколко месеца по-късно Веркович умира в София.

По-значими творби

Заглавната страница на „Веда словена“, т.1, 1874

Литература

  • Арнаудов, М. Веркович и "Веда словена". Принос към историята на българския фолклор и българското Възраждане в Македония с неизвестни доклади, писма и др. документи от 1855 до 1893 г. (= Сборник за народни умотворения, наука и книжнина, Т. 52). София, 1968.
  • Богданов, И. Веда Словена и нашето време. София, 1991.
  • Веда Словена. Ред. Б. Христов. София, 1997.
  • Документи за българското Възраждане от архива на Стефан И. Веркович 1860-1893. София, 1969.
  • Райкова, А. Стефан Веркович и българите. Доклади до сръбското правителство (1868-1875). София, 1978.

Външни препратки

Бележки