Коняк: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.2) (Робот Добавяне: eu:Cognac (edaria)
Ред 37: Ред 37:
* [[Хенеси]] (Hennessy)
* [[Хенеси]] (Hennessy)
* [[Шато Монтифо]] (Chateau de Montifaud)
* [[Шато Монтифо]] (Chateau de Montifaud)
* [[Годе]] (Godet cognacs)


==Външни препратки==
==Външни препратки==

Версия от 14:50, 7 май 2012

Конякът е силно алкохолно питие, вид бренди.

Название

Конякът е наречен така по името на град Коняк (Cognac) във Франция. За да се нарича едно бренди коняк, трябва да е произведено от вино от региона около този град.

Карта на областта Коняк

Видове коняци и технология на производство

Конякът се произвежда от специално младо бяло вино. То е много сухо и фино и не особено подходящо за пряка консумация, но отлично за дестилация. Получената след двукратна дестилация течност има алкохолно съдържание около 650. Тя отлежава няколко години в дъбови бъчви, при което напитката придобива характерен вкус от съдържащия се в дървото танин, както и цвят. Колкото по-продължително време отлежи дестилата, толкова по-висококачествен коняк може да се приготви. Понякога за ускоряване на процеса на съзряването се добавят в бъчвите дъбови стружки. В процеса на съзряването голяма част от алкохола се изпарява. Отлежалата течност се разрежда с вода до около 400С и се добавят малко захар и карамел за по-добър вкус.

Изкуственият коняк, доколкото може да бъде наречен коняк, се приготвя от двойно ректифициран спирт, вода, конячна есенция и карамел.

Употреба

Обикновено коняк се пие в специални чаши за коняк като предварително се загрява и така потребителят може да се наслади на ароматите, които се отделят.

Класификация на коняците

Потребителите могат да разберат възрастта и качеството на коняка по специални обозначения по етикета на бутилката. Всички указани в класификацията срокове означават, че всеки от вложените в коняка алкохол е отлежал не по-малко от указаното време.

  • V.S.(Very Special) или *** (Trois Etoiles) - коняци, чиито дестилати са държани в бъчви не по-малко от 2,5 г.
  • V.S.O.P.(Very Superior Old Pale), V.O.(Very Old), Reserve - коняци, чиито дестилати са отлежали не по-малко от 4 г.
  • V.V.S.O.P.(Very-Very Superior Old Pale), Grande Reserve - коняци, чиито дестилати са отлежали не по-малко от 5 год.
  • X.O.(Extra Old), Extra, Napoleon, Hors d'age, Tres Vieux, Vieille Reserve - коняци, чиито дестилати са отлежали в бъчви 6 години.

Класификация на коняци, отлежавали повече от 6 год. е забранена, тъй като се счита, че не е възможно да се контролира процеса на купажиране за срока по-голям от 6 години.

Производители

Външни препратки

Шаблон:Link GA