Гърло (село): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 35: Ред 35:


<!-- === Кухня === -->
<!-- === Кухня === -->
До 1944 Гърло има двафедфебела участвували в балканската война и 2 кандидатофицери,Иван Тодоров Зарев иПетър Виденов са първоначални учители Александър поп Мартинов е завършил литература и е гимназиален учителв София Спас Спасов Йорданов е завършил география и архитектура а Стефан Г Стефанов финансии.ПХетър и Апостол Стефатови са завършили земеделска гимнация.
До 1944 Гърло има двама фелдфебела, участвували в Балканската война и 2 кандидат-офицери,Иван Тодоров Зарев и Петър Виденов са първоначални учители Александър поп Мартинов е завършил литература и е гимназиален учител в София Спас Спасов Йорданов е завършил география и архитектура а Стефан Г. Стефанов - финанси. Петър и Апостол Стефанови са завършили земеделска гимназия.
След 1944 г Павел Томанов Малин Кирилов Никола П Андреев Йордан и Любомир Станиславови Андрееви завършват гимназия а последните двама и висше икономическо образованиев София Йордан Андреев е кандидатмайсто на шаха работил е като началник на управлениев СССР а Любомир Станиславов Андреев става асистент в БАН аспирант и докторант в Берлин носител е на два доктората на икономическите науки и професор в германски и български университети 1987 е съветник в Министерския свъет на НРБ а 1990 е професорв техническия университет София и след това в Берлин.Съпругата му Карла е завършила немска и фревнска фифология и е пропедавателка
След 1944 г Павел Томанов Малин Кирилов Никола П Андреев Йордан и Любомир Станиславови Андрееви завършват гимназия а последните двама и висше икономическо образование в София. Йордан Андреев е кандидат майстор на шаха. Работил е като началник на управление в СССР, а Любомир Станиславов Андреев става асистент в БАН, аспирант и докторант в Берлин. Носител е на два доктората на икономическите науки и професор в германски и български университети. От 1987 г. е съветник в Министерския съвет на НРБ, а от 1990 е професор в Техническия университет в София и след това в Берлин. Съпругата му Карла е завършила немска и френска филология и е преподавателка.


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 19:24, 11 май 2012

Вижте пояснителната страница за други значения на Гърло.

Гърло
Общи данни
Население80 души[1] (15 март 2024 г.)
8,74 души/km²
Землище9,188 km²
Надм. височина823 m
Пощ. код2381
Тел. код07751
МПС кодРК
ЕКАТТЕ18349
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПерник
Община
   кмет
Брезник
Васил Узунов
(независим политик; 2011)
Гърло в Общомедия

Гъ̀рло е село в Западна България. То се намира в община Брезник, Област Перник.


Културни и природни забележителности

Над селото е построен сравнително голям язовир. Използва се за водоснабдяване на Брезник и околните села.

Важна забележителност са тракийските жертвени кладенци, създадени преди около 3000 години. Архитектурата е забележителна за времето си. В момента състоянието им е много лошо заради набезите на иманярите. Там са намерени важни находки, които свидетелстват за ранното развитие на тракийската цивилизация на Балканите.

Други

До 1944 Гърло има двама фелдфебела, участвували в Балканската война и 2 кандидат-офицери,Иван Тодоров Зарев и Петър Виденов са първоначални учители Александър поп Мартинов е завършил литература и е гимназиален учител в София Спас Спасов Йорданов е завършил география и архитектура а Стефан Г. Стефанов - финанси. Петър и Апостол Стефанови са завършили земеделска гимназия. След 1944 г Павел Томанов Малин Кирилов Никола П Андреев Йордан и Любомир Станиславови Андрееви завършват гимназия а последните двама и висше икономическо образование в София. Йордан Андреев е кандидат майстор на шаха. Работил е като началник на управление в СССР, а Любомир Станиславов Андреев става асистент в БАН, аспирант и докторант в Берлин. Носител е на два доктората на икономическите науки и професор в германски и български университети. От 1987 г. е съветник в Министерския съвет на НРБ, а от 1990 е професор в Техническия университет в София и след това в Берлин. Съпругата му Карла е завършила немска и френска филология и е преподавателка.

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България