Чудовището на Франкенщайн: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: zh:弗兰肯斯坦的怪物, pl:Frankenstein (stwór)
Ред 28: Ред 28:
[[it:Mostro di Frankenstein]]
[[it:Mostro di Frankenstein]]
[[ja:フランケンシュタインの怪物]]
[[ja:フランケンシュタインの怪物]]
[[pl:Frankenstein (stwór)]]
[[ru:Чудовище Франкенштейна]]
[[ru:Чудовище Франкенштейна]]
[[sv:Frankensteins monster]]
[[sv:Frankensteins monster]]
[[zh:弗兰肯斯坦的怪物]]

Версия от 23:06, 11 май 2012

Борис Карлоф в ролята на Франкенщайн

Чудовището на Франкенщайн е чудовище, измислен герой, чието име не се появява никъде в романа на Мери ШелиФранкенщайн; или съвременният Прометей“. То е създадено от д-р Виктор Франкенщайн като научен експеримент с цел да се докаже, че електричеството е в основата на създаването на живота. Чудовището обаче оживява и избягва, преди създателят му да успее да го спре.

След известно време Виктор Франкенщайн решава, че чудовището вероятно е загинало, но един ден то го намира, и поисква от него да му създаде също така ужасна съпруга, с която да са прилика, и да могат да живеят заедно. Виктор Франкенщайн създава и второ чудовище, но толкова се срамува от него, че изхвърля тялото му в езеро, преди да го съживи.

В оригиналния роман чудовището отначало не желае (и не причинява) зло на никого; хората обаче се ужасяват от външността му и се отнасят зле с него. В последствие чудовището започва да върши зло и да убива, отначало по невнимание, а след това за отмъщение или просто от желание да върши зло.

Любопитно

В романа на Мери Шели чудовището никъде няма име; всъщност наричането му „Франкенщайн“ е популярна грешка, затвърдена от много от филмите, в които то бива наричано с името на създателя си.

Вижте също

Външни препратки