Неръждаема стомана: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MSBOT (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Промяна: fa:فولاد ضد زنگ
м r2.7.1) (Робот Добавяне: et:Roostevaba teras
Ред 28: Ред 28:
[[eo:Rustorezista ŝtalo]]
[[eo:Rustorezista ŝtalo]]
[[es:Acero inoxidable]]
[[es:Acero inoxidable]]
[[et:Roostevaba teras]]
[[eu:Altzairu herdoilgaitz]]
[[eu:Altzairu herdoilgaitz]]
[[fa:فولاد ضد زنگ]]
[[fa:فولاد ضد زنگ]]

Версия от 10:51, 12 май 2012

Неръждаемата стомана е стоманена сплав с минимално съдържание от 11,5% хром.[1]

18/10 неръждаема стомана

18/10 е популярното название на вид неръждаема стомана, съдържаща до 18% хром и 8-10% никел. Съдържанието на хром определя устойчивостта ѝ към корозия, а добавеният никел позволява полиране до огледален блясък, подобрява корозоустойчивостта при високи температури и придава здравина. Този тип стомана често бива използвана за изработка на масови домакински съдове (тенджери, плата) и прибори.

Неръждаема може да се нарече стомана с най-малко 10.5% свободен хром (реално над 13%). При контакт с кислорода от въздуха, хромът образува невидим оксиден слой, който предпазва стоманата от ръждясване. При нарушаване на този слой той бързо се възстановява отново.

Названието 18/10 е преди всичко търговско. Стандартизираното название на популярната стомана 18/10 е steel grade 304 – наименование, с което е вписана в каталозите. Steel grade 304 може да съдържа 18-20% хром и 8-10% никел. Повишаването на съдържанието на никел повишава качеството и устойчивостта на стоманата, но също и цената. Висококачествените стомани съдържат 10% никел. За снижаване на разходите производителите използват най-ниския клас стомана от този тип, примерно със съдържание на никел 8.2%, което обаче е достатъчно за да могат да нарекат стоманата 18/10. Затова често разликата в качеството между стомани 18/8 и 18/10 е минимална.

Източници

  1. Steel Glossary // American Iron and Steel Institute.