Сибил Шепърд: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.2) (Робот Добавяне: eu:Cybill Shepherd
м r2.7.1) (Робот Добавяне: fa:سیبل شفرد
Ред 53: Ред 53:
[[es:Cybill Shepherd]]
[[es:Cybill Shepherd]]
[[eu:Cybill Shepherd]]
[[eu:Cybill Shepherd]]
[[fa:سیبل شفرد]]
[[fi:Cybill Shepherd]]
[[fi:Cybill Shepherd]]
[[fr:Cybill Shepherd]]
[[fr:Cybill Shepherd]]

Версия от 18:36, 14 май 2012

Сибил Шепърд
американска киноактриса
американска киноактриса
Родена
Активност1970-настояще
Уебсайтhttp://www.cybill.com/
Сибил Шепърд в Общомедия

Сибил Лин Шепърд (р. 1950 като Cybill Lynne Shepherd) е американска актриса.

Биография

На 16 години печели конкурса „Мис Тийнейджър Мемфис“, който ѝ помага да си намери работа като модел докато е още в гимназията и след това. Кинорежисьорът Питър Богданович я вижда на корицата на едно списание и ѝ предлага роля във филма „Последната кинопрожекция“ (1971), впечатлен от нейната красота. По време на снимките 20-годишната Шепърд започва връзка с Богданович, но през 1972 го напуска и отива в Лас Вегас, където подновява приятелските си отношения с Елвис Пресли, който също е от Мемфис. Години по-късно Шепърд разказва в интервю за телевизия E! за връзката си с Пресли: „Той беше чудесен любовник, много беше секси“. В интервю за Лари Кинг през 2002 тя обаче признава, че „онзи Елвис, който познавах в Мемфис, беше много различен от ласвегаскийя Елвис. Забелязах, че той не беше на разположение, в известен смисъл. Години, много години по-късно, прочетох и разбрах, че имал връзка с 2 жени по същото време“.

Докато Шепърд е заедно с Пресли, Богданович продължава да я търси. След като връзката им приключва, Богданович ѝ дава главната роля във филма „Дейзи Милър“ (1974). Филмът е по новелата на Хенри Милър и естеството на героинята на Шепърд изисква по-опитна актриса. Изпълнението ѝ, както и филмът, са подложени на остра критика. Снимките за следващия филм на Богданович „At Long Last Love“ обаче вече били започнати, като Шепърд отново играе главната роля. Филмът се оказва катастрофален провал за кариерата и на двамата.

Шепърд получава добри отзиви за ролята си в шедьовъра „Шофьор на такси“ (1976) на Мартин Скорсезе, но след последица от провали напуска филмовата индустрия през 1978 и се завръща в родния Мемфис, където се жени. Завръщането ѝ през 80-те години във филма „The Return“ е поредното фиаско, което претърпява, и по всички личи, че това ще бъде краят на актьорската ѝ кариера. След няколко години извън киното Шепърд се явява на прослушване за главната женска роля в сериала „Съдружници по неволя“, където участва Брус Уилис, и печели ролята. Сериалът е разтоварващо съчетание от мистерия и комедия и Шепърд печели две награди „Златен глобус“ за ролята на Мади Хейс. Шепърд ражда близнаци докато сериалът все още върви и така допринася за неговия ранен завършек.

През 90-те години участва в ситуационната комедияСибил“, в която главната героиня се доближава до истинската актриса — тя се мъчи с второразрядни филми и неуспешни сапунени сериали. За тази роля Шепърд печели трета награда „Златен глобус“.

През 2001 излиза автобиографията ѝ „Cybill Disobedience: How I Survived Beauty Pageants, Elvis, Sex, Bruce Willis, Lies, Marriage, Motherhood, Hollywood, and the Irrepressible Urge to Say What I Think.“ — съвместна работа с Ейми Лий Бол.

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Cybill Shepherd в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​