Пенсия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
шаблон:актуализиране-раздел: трябва да се опише пенсионната реформа
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: zh:退休金
Ред 72: Ред 72:
[[tr:Emeklilik]]
[[tr:Emeklilik]]
[[uk:Пенсія]]
[[uk:Пенсія]]
[[zh:退休]]
[[zh:退休]]

Версия от 00:34, 15 май 2012

Пенсия е фиксирано парично възнаграждение (обикновено месечно), което се дава на човек с определен трудов стаж и навършени години. Пенсия може да се дава и на човек със здравословни причини, който временно или постоянно е станал инвалид вследствие на заболяване или злополука.

Възрастта и сумите са различни за различните страни.

Видове пенсии

Законодателно уредените пенсии у нас са:

  • пенсии за осигурителен стаж и възраст;
  • пенсии за инвалидност;
  • наследствени пенсии;
  • пенсии, несвързани с трудова дейност.

Пенсии за осигурителен стаж и възраст. Осигуряването за пенсия е задължително за абсолютно всички категории осигурени лица. Пенсията за старост се отпуска при навършване на определена възраст и достигането на определен брой точки, формиран от възрастта и продължителността на осигурителния стаж.

Пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест. При инвалидността, загубата на работоспособност има внезапен и случаен характер. Поради това условията и процедурата за отпускането на тези пенсии имат по–особен характер.

Пенсии, свързани с нетрудова дейност. Това са пенсиите за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, социална пенсия за старост, социална пенсия за инвалидност, пенсия за особени заслуги и персонални пенсии.

България

Минимална възраст (по хоризонталата) и минимален стаж за право на пенсия по задължителното осигуряване

Пенсията в България варира от 67,50 лв. до 220 лв (към юни 2007 г.). Таванът от 1.4.2009 г. е 700 лв. От 1999 г. до 2012 действа т. нар. точкова система. Според нея сборът от възрастта и осигурителния стаж при мъжете трябва да е поне 100, а при жените - 94. По отношение на работещите І и ІІ категория труд, учителите, военните и др. изискванията са занижени. Стажът оказва влияние върху размера на пенсията.

Източници

1 http://xn--80aeadcrkact2ancuhn0b.blogspot.com/2011/06/blog-post_1791.html