Румели Хисар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Daneto555 (беседа | приноси)
Нова страница: Румелихисар(румелийската крепост)е крепост разположена в квартала Саръйер в Истанбул,на х...
 
кат, меп, преп
Ред 1: Ред 1:
'''Румелихисар''' ({{lang-tr|Rumelihisarı}}, Румелийската крепост) е [[крепост]] разположена в квартала [[Саръйер]] в [[Истанбул]], на хълм в европейската част на [[Босфор]]а. Крепостта е построена от османския султан [[Мехмед II Фатих]] между 1451 и 1452 година.


Румелихисар(румелийската крепост)е крепост разположена в квартала Саръйер в Истанбул,на хълм В европейската част на Босфора.Тя е построена от Османският султан Мехмед 2 Фатих между 1451 и 1452 година.Днес крепостта е превърната в паметник на културата на средновековната Османска империя и музей,посещаван от хиляди туристи.Всяко лято в крепостта се провежда концерт на известни турски музиканти.Крепостта е била използвана като затвор.През 1953 година крепостта Румелихисар е реставрирана по повод 500 годишнината от превземането на Константинопол.
Днес крепостта е превърната в [[паметник на културата]] на средновековната [[Османска империя]] и музей, посещаван от хиляди туристи. Всяко лято в крепостта се провежда концерт на известни турски музиканти. Крепостта е била използвана като затвор. През 1953 година крепостта Румелихисар е реставрирана по повод 500 годишнината от [[Превземане на Константинопол|превземането]] на [[Константинопол]].

[[Категория:Истанбул]]
[[Категория:Крепости в Турция]]

[[af:Rumelihisarı]]
[[ar:قلعة روملي حصار]]
[[ca:Rumeli Hisari]]
[[de:Rumeli Hisarı]]
[[el:Ρούμελη Χισάρ]]
[[en:Rumelihisarı]]
[[es:Rumeli Hisarı]]
[[fa:قلعه روملی حصار]]
[[fr:Rumeli Hisarı]]
[[lv:Rumēlijas cietoksnis]]
[[hu:Rumelihisarı]]
[[mk:Румелихисар]]
[[nl:Kasteel van Roemelië]]
[[ja:ルメリ・ヒサル]]
[[pl:Rumeli Hisarı]]
[[pt:Rumelihisarı]]
[[ru:Румелихисар]]
[[tr:Rumeli Hisarı]]
[[vi:Rumelihisari]]
[[zh:如梅利堡垒]]

Версия от 12:33, 17 май 2012

Румелихисар (Шаблон:Lang-tr, Румелийската крепост) е крепост разположена в квартала Саръйер в Истанбул, на хълм в европейската част на Босфора. Крепостта е построена от османския султан Мехмед II Фатих между 1451 и 1452 година.

Днес крепостта е превърната в паметник на културата на средновековната Османска империя и музей, посещаван от хиляди туристи. Всяко лято в крепостта се провежда концерт на известни турски музиканти. Крепостта е била използвана като затвор. През 1953 година крепостта Румелихисар е реставрирана по повод 500 годишнината от превземането на Константинопол.