Зоопланктон: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
ADA EFTIMOVA (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 8: Ред 8:


== Хищно поведение ==
== Хищно поведение ==
Всички планктонени организми, които вместо да фотосинтезират се изхранват от други организми са броят към категорията на зоопланктона. Групата се дели на растителноядни ({{lang-la|herbivore}}) и месоядни ({{lang-la|carnivore}}). Към растителноядните се броят видовете, които се изхранват с питопланктон докато месядни биват наричани тези подвидове на зоопланктона, които се изхранват със зоопланктон (т.е. вид [[канибализъм]]).
Всички планктонени организми, които вместо да фотосинтезират се изхранват от други организми са броят към категорията на зоопланктона. Групата се дели на растителноядни ({{lang-la|herbivore}}) и месоядни ({{lang-la|carnivore}}). Към растителноядните се броят видовете, които се изхранват с питопланктон, докато месоядни биват наричани тези подвидове на зоопланктона, които се изхранват със зоопланктон (т.е. вид [[канибализъм]]).


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 12:54, 20 май 2012

Копепод (Calanoida sp.)
Крил (Meganyctiphanes norvegica)

Зоопланктонът (от Шаблон:Lang-de) е съставен от дребни животински организми, живеещи във водата. Заедно с фитопланктона, той е съставна част на планктона и важен елемент от водната екосистема.

Състои се от протозоа, инфузории, дребни членестоноги и мекотели, ларви на водни жинотни и др.

Хищно поведение

Всички планктонени организми, които вместо да фотосинтезират се изхранват от други организми са броят към категорията на зоопланктона. Групата се дели на растителноядни (Шаблон:Lang-la) и месоядни (Шаблон:Lang-la). Към растителноядните се броят видовете, които се изхранват с питопланктон, докато месоядни биват наричани тези подвидове на зоопланктона, които се изхранват със зоопланктон (т.е. вид канибализъм).

Външни препратки

Шаблон:Животни-мъниче