Фриули: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Hrisantius (беседа | приноси)
м r2.5.4) (Робот Добавяне: hsb:Friulska
Ред 36: Ред 36:
[[fr:Frioul]]
[[fr:Frioul]]
[[fur:Friûl]]
[[fur:Friûl]]
[[hsb:Friulska]]
[[id:Friuli]]
[[id:Friuli]]
[[io:Friuli]]
[[io:Friuli]]

Версия от 03:31, 24 май 2012

Централния площад на Гориция във Фурлания (1900 г.)

Фриули (на фриулски език: Friûl, Шаблон:Lang-it) е историческа област в Северна Италия, в момента съставна част на региона Фриули-Венеция Джулия. Фриули и известен като страната Фурлан(д)ия, а фриулското му население е от реторомански произход, примесено с ладини. Основен град на областта е Удине, а други исторически центрове са Гориция и Порденоне.

История

Регионът придобива политическа индетичност при лангобардите, които основават Фриулско херцогство.

Карл Велики установява на мястото на херцогството една буферна погранична Фриулска марка с цел защита собствеността на жителите на Фурлания от набезите на славяните от Крайна.

В края на XI век немската власт над Фурлания е отслабена, и по-голяма част от областта попада под властта на патриарха на Аквилея - Попо.

През следващите векове постепенно, с помощта на различни способи и средства (доброволно споразумение с благородници и градове във Фурлания, завоевания и др.), областта преминава във владение на Венецианската република.

От края на 18 век до началото на 19 век, Фурлания преминава по силата различни мирни договори (през 1797 г. - към Свещената Римска империя, през 1805 г. - към Италия, през 1809 г. - към Илирийските провинции на Наполеон, през 1814 г. - към Австрийската империя) към съседни държави, докато в резултат на австро-пруско-италианската война от 1866 г. не е окончателно присъединена към Кралство Италия.

Източници

Вижте също