Анди Хамилтън: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Jesi (беседа | приноси)
interwiki de
Ред 31: Ред 31:
[[Категория:Ямайци в Обединеното кралство]]
[[Категория:Ямайци в Обединеното кралство]]


[[de:Andy Hamilton (Jazzmusiker)]]
[[en:Andy Hamilton (saxophonist)]]
[[en:Andy Hamilton (saxophonist)]]

Версия от 11:23, 5 юни 2012

Анди Хамилтън
британски музикант

Роден
Починал
3 юни 2012 г. (94 г.)
Анди Хамилтън в Общомедия

Анди Рафаел Томас Хамилтън (Andy Raphael Thomas Hamilton) е роден на 26 март 1918 г. Той е британски джаз саксофонист и композитор от ямайски произход.

Биография

Хамилтън е роден в Порт Мария, Ямайка и се научава да свири на саксофон на бамбуков инструмент. Той формира първата си музикална група на осемнадесет години, повлиян от американски музиканти като Дюк Елингън и Каунт Бейзи.

Той прекарва известно време в САЩ, работейки като готвач и общ работник във ферма, но също така продължава развитието си като джаз музикант в Бъфало и Сиракюз. След завръщането си в Ямайка, той работел като музикант за Ерол Флин на яхтата му „Зака“.

Хамилтън имигрира в Англия през 1949, където живее и работи в Бирмингам. През деня работел в завод, а през нощта свирел в джаз клуб, със собствената си група Сините ноти (The Blue Notes), с участието на гост-музиканти като Арт Фармър и Дейвид Мърей, със синовете си Грийм и Марк (тромпетист и саксофонист съответно).

На седемдесет и три годишна възраст Хамилтън издава своя първи албум, Silvershine, като албумът става първи по продажби в Великобритания и албум на годината според The Time Jazz. Три години по-късно се появява и албум с изпълнения на музиканта на живо, наречен Jamaica at Night. Той продължава да свири в Bearwood Corks Club в Бирмингам, като се проявява като гост-музикант в някои албуми, като същевременно работи над новия си албум със собствени композиции.

През 1996 Хамилтън е награден с титлата Почетен майстор на изкуствата от Бирмингамския университет.

През 2008 е обявен за член на Ордена на Британската империя.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Andy Hamilton (saxophonist) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​