ALT: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 23: Ред 23:
}}
}}


'''Тестова програма за подход и приземяване''' или '''ALT''' ({{lang-en|Approach and Landing Tests Program}}) е програма за изпитания на [[космическата совалка]] в ниските слоеве на атмосферата.
'''Тестова програма за подход и приземяване''' или '''ALT''' ({{lang-en|Approach and Landing Tests Program}}) е програма за изпитания на [[космическата совалка]] в ниските слоеве на [[атмосфера]]та.


== История ==
== История ==
Ред 65: Ред 65:


== Цели на програмата ALT ==
== Цели на програмата ALT ==
# Проверка на съвместимостта между [[космическата совалка]] и самолета носител (специално преоборудван от НАСА [[Боинг 747]]);
# Проверка на съвместимостта между [[космическата совалка]] и самолета носител (специално преоборудван от [[НАСА]] [[Боинг 747]]);
# Изпитание на летателните характеристики на совалката в долните слоеве на атмосферата;
# Изпитание на летателните характеристики на совалката в долните слоеве на атмосферата;
# Изпитание на совалката на режим за подход и приземяване;
# Изпитание на совалката на режим за подход и приземяване;
Ред 71: Ред 71:


== Космическа совалка Ентърпрайз ==
== Космическа совалка Ентърпрайз ==
[[Ентърпрайз]] (OV - 101) е първата построена космическа совалка. Кръстена е на космическия кораб "Ентърпрайз" от популярния ТВ сериал "Стар трек". Совалката няма топлинни щитове и собствени двигатели. Поради това е предназначена само за наземни изпитания. След приключване на полетите по програмата ALT и наземните изпитания на космодрума [[Кейп Канаверъл]] е изложена в Националния музей по аеронавтика и въздухоплаване в [[Хюстън]], [[Тексас]]. За повече подробности виж [[Ентърпрайз]] (космическа совалка).
[[Ентърпрайз]] (OV - 101) е първата построена [[космическа совалка]]. Кръстена е на космическия кораб "Ентърпрайз" от популярния ТВ сериал "Стар трек". Совалката няма топлинни щитове и собствени двигатели. Поради това е предназначена само за наземни изпитания. След приключване на полетите по програмата ALT и наземните изпитания на космодрума [[Кейп Канаверъл]] е изложена в Националния музей по аеронавтика и въздухоплаване в [[Хюстън]], [[Тексас]]. За повече подробности виж [[Ентърпрайз]] (космическа совалка).


== Галерия ==
== Галерия ==

Версия от 18:32, 5 юни 2012

ALT
Данни за кораба
ФункцияПрограма за изпитания на космическата совалка в ниските слоеве на атмосферата.
ТипПилотиран и безпилотен
ПроизводителUnited Space Alliance
Страна САЩ
Потребител(и) НАСА
Производителност
Екипаж2
Товарне
Оперативни данни
СтатутИзведен от употреба
Първи полет15 февруари 1977
Общо полети16
ALT в Общомедия

Тестова програма за подход и приземяване или ALT (Шаблон:Lang-en) е програма за изпитания на космическата совалка в ниските слоеве на атмосферата.

История

Полетните изпитания по ALT започват през м. февруари 1977 год. в Центъра за летателни изпитания „Драйдън“ в авиобазата „Едуардс“, Калифорния. До м. октомври с. г. са осъществени пет самостоятелни полета, респ. приземявания, на специално подготвената за тежки летателни апарати писта. Полетните изпитания са осъществени от два екипажа.

Екипаж

Първи екипаж

Пост Астронавт
Командир Фред Хейз
един космически полет
Пилот Чарлс Фулъртън


Втори екипаж

Пост Астронавт
Командир Джо Енгъл
Пилот Ричард Трули


Цели на програмата ALT

  1. Проверка на съвместимостта между космическата совалка и самолета носител (специално преоборудван от НАСА Боинг 747);
  2. Изпитание на летателните характеристики на совалката в долните слоеве на атмосферата;
  3. Изпитание на совалката на режим за подход и приземяване;
  4. Проверка на интерфейса „човек - машина“.

Космическа совалка Ентърпрайз

Ентърпрайз (OV - 101) е първата построена космическа совалка. Кръстена е на космическия кораб "Ентърпрайз" от популярния ТВ сериал "Стар трек". Совалката няма топлинни щитове и собствени двигатели. Поради това е предназначена само за наземни изпитания. След приключване на полетите по програмата ALT и наземните изпитания на космодрума Кейп Канаверъл е изложена в Националния музей по аеронавтика и въздухоплаване в Хюстън, Тексас. За повече подробности виж Ентърпрайз (космическа совалка).

Галерия

На самолета - носител е увеличена площта на хоризонталния кил за подобряване на попътната устойчивост. Двигателите на совалката са покрити с аеродинамичен обтекател за подобряване на характеристиките при приземяване.

Източници