Уикипедия:Политика и правила: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MerlIwBot (беседа | приноси)
JAnDbot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Промяна: ml:വിക്കിപീഡിയ:നയങ്ങളും മാർഗ്ഗരേഖകളും, [[si:විකිපීඩියා:ප්‍රතිපත්ති සහ මාර්ගෝපදේ...
Ред 193: Ред 193:
[[lb:Wikipedia:Regelen]]
[[lb:Wikipedia:Regelen]]
[[mk:Википедија:Начела и напатствија]]
[[mk:Википедија:Начела и напатствија]]
[[ml:വിക്കിപീഡിയ:നയങ്ങളും മാര്‍ഗ്ഗരേഖകളും]]
[[ml:വിക്കിപീഡിയ:നയങ്ങളും മാർഗ്ഗരേഖകളും]]
[[ms:Wikipedia:Dasar dan garis panduan]]
[[ms:Wikipedia:Dasar dan garis panduan]]
[[nn:Wikipedia:Retningsliner]]
[[nn:Wikipedia:Retningsliner]]
Ред 204: Ред 204:
[[scn:Wikipedia:Pulitichi e linii guida]]
[[scn:Wikipedia:Pulitichi e linii guida]]
[[sh:Wikipedia:Pravila i smernice]]
[[sh:Wikipedia:Pravila i smernice]]
[[si:විකිපීඩියා:ප්‍රතිපත්ති සහ නිර්ණායක]]
[[si:විකිපීඩියා:ප්‍රතිපත්ති සහ මාර්ගෝපදේශන]]
[[simple:Wikipedia:Rules]]
[[simple:Wikipedia:Rules]]
[[sk:Wikipédia:Zásady]]
[[sk:Wikipédia:Zásady]]

Версия от 12:14, 14 юни 2012

  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Уикипедия е голям проект с обща цел, споделяна от повечето от участниците.

Разбира се, всеки от нас има собствени мотиви, за да се включи и всеки е свободен да помогне по начина, по който му харесва, но създателите на Уикипедия имаха предвид една идея, която повечето от нас споделяме:

Нашата цел е да създадем една свободна енциклопедия - възможно най-богатата енциклопедия, както като размер, така и като качество. Всички желаем Уикипедия да стане надежден и полезен източник на информация.

За да постигнем тази цел, необходимо е приемането на общи правила, за да работим заедно, в правилната посока, с възможно по-малко несъгласия. Съществуват някои общи препоръки и правила, установени с консенсус. Те са изброени по-долу.

Основни правила

Не е необходимо да прочетете всяка политика на Уикипедия, преди да направите своя принос! Обаче следните политики са ключови за изграждане на плодотворен опит в Уикипедия и колкото по-скоро се справите с тях, толкова по-добре.

  1. Избягвайте пристрастията. Статиите трябва да са написани от неутрална гледна точка, представяйки различни гледни точки по темата безпристрастно и с уважение.
  2. Не нарушавайте авторското право. Уикипедия е свободна енциклопедия, лицензирана според условията на лиценза за свободна документация на ГНУ. Поставянето в Уикипедия на материал, който нарушава авторското право, застрашава нашата цел да изградим истински свободна енциклопедия, която всеки да може да разпространява, и би могло да доведе до юридически проблеми. За повече информация вижте Авторски права.
  3. Уикипедия е енциклопедия. Нейните цели не отиват по-далеч. За повече информация вижте Какво не е Уикипедия.
  4. Уважавайте другите сътрудници. Сътрудниците на Уикипедия идват от много и различни страни и култури и имат доста различни възгледи. Уважението към другите е разковничето към ефективно сътрудничество в изграждането на една енциклопедия. За някои правила вижте Уикиетикет, Правила за поведение при конфликт, Цивилизованост, Разрешаване на спорове.

Уикипедия е енциклопедия

Някои текстове обикновено не се препоръчват, защото не представляват статии от енциклопедия. Уикипедия не е нито речник, нито дискусионен форум. Дискусионните страници трябва да се ползват преди всичко с цел подобряването на статиите.

Вижте също: Какво не е Уикипедия

Авторско право

Статиите на Уикипедия са публикувани при условията на лиценза за свободна документация на ГНУ. Ако въвеждате текст/данни в дадена статия, те трябва да са или обществено достояние (public domain, така че да няма ограничения за ползването и промяната им), или да са вече публикувани с лиценза за свободна документация на ГНУ, или авторът им да е дал съгласието си. В противен случай не въвеждайте този текст. Това е абсолютно задължително, за да може съдържанието на Уикипедия да остане винаги свободно.

Вижте също Авторско право, Разрешения за ползване на материали и Свободни ресурси, достъпни в Интернет.

Безпристрастност

Уикипедия трябва да представи информацията по най-безпристрастния начин. Целта не е да се пишат статии, предлагащи най-разпространената гледна точка, а по-скоро да се представят всички гледни точки върху дадена тема, без вземане на страна и най-коректно: това, което наричаме неутрална гледна точка. Ако смятате, че дадена статия е "пристрастна", добавете в началото {{обработка|подобряване на неутралната гледна точка}} и обяснете на дискусионната страница на статията защо според вас статията не е неутрална. Такива страници са изброени в Категория:Статии за редактиране.

Уважение към другите сътрудници

Участниците идват от различни страни, имат различни професии и интереси, и имат най-различни мнения и гледни точки. Уважавайки другите и техните мнения, ние можем да сътрудничим по-ефикасно в изграждането на енциклопедията.

Уважението към другите е повече от уважение на техните мнения; става въпрос, също така, да им се спестят неприятни или трудни задачи, когато е възможно. Например:

  • редакциите на анонимни сътрудници привличат повече подозрение отколкото тези на познатите редактори. Всеки път, когато редактирате анонимно, припомнете си, че това вероятно ще отнеме от времето на няколко сътрудника, които ще прегледат вашите добавки;
  • не забравяйте да добавите отметката "Това е малка промяна" за обикновени корекции на правопис или оформление, непроменящо смисъла на текста. Използвайте голямата промяна само когато редакцията е важна или променя гледната точка на статията. Така ще спестите време на другите редактори, които биха прегледали само големите промени. Бихте могли да укажете в настройките си отметката за малка промяна да е сложена по подразбиране;
  • не забравяйте да добавите кратък коментар на промените ви в полето "Резюме";
  • проверете отново текста си за печатни и граматически грешки; не разчитайте изцяло на другите редактори за това.

Разбира се, спазването на тези примери не е абсолютно задължително усмивка. Въпреки това, ако някой участник не желае да спазва никое от тези правила, рискува да е лошо приет от общността.

Уважение към другите сътрудници представлява също избягването на лични атаки, директни или скрити (като "подозрения" за различни грешки). Дори ако сте атакувани така, избягвайте да отговаряте по същия начин, това обикновено влошава положението.

Вижте също: Уикипедия:УикиОбич.

Как са установени правилата?

Голям брой от "основните" правила са приети в началото на проекта Уикипедия, тоест в англоезичната Уикипедия, повечето от тях по навик, с взаимно съгласие, на беседите на страниците и в пощенските списъци. С развитието на българския проект се адаптират правила, подходящи за нашия език.

Важните решения се обсъждат на страниците Уикипедия:Разговори и Уикипедия:Вземане на решения.

За обсъждане на промените в текста сътрудниците използват Беседата, а не самата статия.

Някои правила срещат различна степен на одобрение в общността на Уикипедия. Едно често подчертавано правило е: "Ако някои правила ви изнервят или потискат и отнемат желанието ви да участвате, забравете ги и продължете напред". (При тези условия може да е учудващо, че Уикипедия е толкова дисциплинирано и приятно за пребиваване място...)

Как се контролира спазването на правилата?

Важно нещо в Уикипедия е, че вие сте редактори. Уикипедия няма главен редактор или система за контрол на статиите. Вместо това всички участници в енциклопедията взимат активна роля.

Например, всички сътрудници могат да преглеждат създаването и промените в статиите на страницата Последни промени. Всички и всеки може да помогне с препрочитане, поправка на правопис, граматика, стил, форматиране, уикификация, подобряване на неутралността, добавяне на информация, дори пълна ре-организация на статията.


Накратко, всички участници в Уикипедия са едновременно автори и редактори.


Списък на препоръки и правила

Организация на статиите

Енциклопедичност

Взаимоотношения


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipédia:Règles в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​