Манчестър: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ne:म्यानचेस्टर
м r2.7.2) (Робот Добавяне: ext:Manchester
Ред 81: Ред 81:
[[et:Manchester]]
[[et:Manchester]]
[[eu:Manchester]]
[[eu:Manchester]]
[[ext:Manchester]]
[[fa:منچستر]]
[[fa:منچستر]]
[[fi:Manchester]]
[[fi:Manchester]]

Версия от 16:28, 15 юни 2012

Шаблон:Селище в Обединеното Кралство

Вижте пояснителната страница за други значения на Манчестър.

Градините "Пикадили" в Манчестър

Манчестър' (на английски Manchester) е град в Западна Англия, административен център на метрополитена Голям Манчестър. Населението му без предградията е около 641 866 души (2006-07), а населението на целия метрополитен е над 2 000 000 души. Манчестър е третият по големина град в Англия след Лондон и Бирмингам.

История

Районът на Манчестър е колонизиран от римляните през 79 г. Гней Юлий Агрикола основава укрепление наречено Мамуциум. През 1282, в писмени документи се споменава че градът има пазар. До началото на 18 век се развива като малко селище, дом на търговци на вълна (преди всичко от фламандски произход, заселили се тук през 14 век).

Големият разцвет на града е през 18 век и особено през 19 век, когато в района бурно се развива текстилната промишленост. През този период, наред със стотиците индустриални предприятия, в центъра на града са построени великолепни обществени и търговски сгради, свидетелствуващи за стремежа на местните индустриалци да съперничат на лондонските. Особено впечатляваща е сградата на кметството, изградена през 19 век в новоготически стил. През Манчестър преминава река Ъруел, както и плавателният канал Ливърпул-Лийдс.

Личности

Побратимени градове

Шаблон:Link FA