Повелително наклонение: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Lasurius (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Lasurius (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 34: Ред 34:




Глаголите от свършен вид не образуват отрицателни повелителни форми. Не може да се каже ''не седни, не разкажи, не премести'' (Пашов).
Глаголите от свършен вид не образуват отрицателни повелителни форми. Не може да се каже ''не седни, не разкажи, не премести'' [[Петър Пашов]].


Частици за подсилване на подбудителни изречения, съдържащи императивни форми са: ''де, че, хайде : седни де; хайде млъкни.''
Частици за подсилване на подбудителни изречения, съдържащи императивни форми са: ''де, че, хайде : седни де; хайде млъкни.''

Версия от 10:19, 20 юни 2012



Определение

Повелително наклонение (императив) е граматическа категория, която представя означеното от глаголната форма действие като иреално действие, което говорещият иска да бъде реализирано в резултат на отправена заповед или молба към слушателя.

Формообразуване и видове повелителни форми

Повелителното наклонение има прости и сложни форми.

Прости форми

Те са само за 2 л. ед. и мн.ч. (вземи, вземете). Простите форми се образуват от сегашната основа на глагола с помощта на специален форматив – й за 2л. ед.ч. и – ете за 2л. мн.ч. Това е валидно за глаголи от 1-во и 2-ро спрежение, а тези от 3-то образуват простите си императивни форми с – й, - йте, които се прибавят към основнага гласна – а (слушай, слушайте). Когато повелителните форми са образувани с формативите – й, - ете, ударението задължително пада именно върху този форматив. Малък брой глаголи от 2-ро спрежение могат да образуват форми за повелително наклонение по два начина: утроя – утрой, постройте – построете, издойте – издоете (Пашов). Като изключение няколко глагола образуват повелителните си форми по особен начин. Например повелителната форма на глагола дам е дай, дайте, но за глагола ям е яж, яжте, а от видявиж, вижте. Изключение от общите правила правят и повелителните форми: от държа – дръж, дръжте; от вляза – влез, влезте; от изляза – излез, излезте; от донес – донеси, донесете; от занес – занеси, занесете, но в книжовния език има и пълни форми – донеси, занеси. Съществуват малко на брой глаголи, които не могат да образуват императив – такива са мога и умея. Спомагателният глагол съм има повелителна форма бъда, бъди, бъдете. – Пример – Бъди все така красива.

Сложни (аналитични) форми

Те се образуват от формите за сегашно време, към които се прибавят подбудителните частици: да, нека, нека да (да мисли, нека мисли, нека да мисли). Тези сложни форми означават редица разновидности на иреално, нефактивно действие. За разлика от простите, сложни форми има за всички лица и числа. Следователно може да се отправи подбуда към всяко лице, включително и към себе си или към лице, което не участва в разговора.


Отрицателни повелителни форми. Императивът образува отрицателни форми по следните начини:

- С отрицателна частица не – не кради - С отрицателноглаголните форми недей, недейте – недей да говориш повече, недейте да викате - С думата стига – в този случай спрегаемият глагол изразява числото, тъй като стига не се мени по число. – Стига сте ми пречили. - С думата недей плюс сегашно време, като двете форми се свързват с частицата да – Недей да спиш


Глаголите от свършен вид не образуват отрицателни повелителни форми. Не може да се каже не седни, не разкажи, не премести Петър Пашов.

Частици за подсилване на подбудителни изречения, съдържащи императивни форми са: де, че, хайде : седни де; хайде млъкни.