Мария Тертер: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м {{сорткат| -> {{СОРТКАТ:
Редакция без резюме
Ред 37: Ред 37:
*цар [[Теодор Светослав]]
*цар [[Теодор Светослав]]
*[[Анна Тертер]] - кралица на Сърбия
*[[Анна Тертер]] - кралица на Сърбия
*неизвестна по име дъщеря (предполага се, че се е наричала Елена), съпруга на татарина [[Чака]].
*неизвестна по име дъщеря (предполага се, че се е наричала [[Елена|Елена (дъщеря на Георги I Тертер)]]), съпруга на татарина [[Чака]].


==Източници==
==Източници==

Версия от 09:33, 23 юни 2012

Мария
царица на България
Лични данни
Родена13 век
Починала?
Предшествана отКира-Мария Асенина
Наследена отСмилцена Палеологина
Семейство
БракЦар Георги I Тертер
БащаЯков Светослав ?

Мария (вероятно Мария Яковлевна Светославна-Асенина) е българска царица, първа съпруга на цар Георги I Тертер и майка на цар Теодор Светослав.

През 1279 г. Георги I Тертер се жени повторно за Кира-Мария, сестра на цар Иван Асен III, a Мария и синът ѝ Теодор Светослав са изпретени в Цариград. След като през 1280 Георги I Тертер се възкачва на българския престол, той среща категоричния отказ на българския патриарх Йоаким III да признае втория брак на царя за законен. Патриархът дори заплашва Георги I с отлъчване от църквата и не го допуска в храмовете. Царят е принуден да отстъпи пред главата на Българската църква. След проведени преговори между България и Византия, Мария и Теодор Светослав се завръщат в Търново, след като се достигнало до уговорката да бъдат разменени с непризнатата втора съпруга на царя, която била изпратена в Константинопол. След завръщането си в Търново Мария е коронована за законна царица на българите. [1]

Все още няма категорични данни за произхода на царица Мария. Според историка Пламен Павлов Мария произхожда от царския род на Асеневци. Като доказателство той изтъква думите на Георги Пахимер, че Георги Тертет се е стремял "...към царско достойнство..." още преди брака си с Кира-Мария[1] , а единственият начин да го получи е да се сроди с царската фамилия посредством брак с някоя потомка на Иван Асен II. Изхождайки от втората част на името на сина ѝ, Светослав, което през 13 в. не е много разпространено сред българите за разлика от имената традиция на русите, историкът изказва предположението, че Мария е дъщеря на руския княз Яков Светослав, който е бил женен за внучка на Иван Асен II, и че Теодор Светослав е бил кръстен на дядо си. Според Пламен Павлов на това се дължи и фактът, че след смъртта на Яков Светослав своеобразен водач на българското болярство става именно Георги I Тертер [1] .

Ако тези разсъждения са верни, то Мария също би трябвало да е Асенина, което е "липсващото звено" между Тертеровци и Асеневци [1].

Деца

От Георги I Теретер Мария има три деца:

Източници

  1. а б в г Павлов, Пламен. Търновските царици. В.Т.:ДАР-РХ, 2006.