Европейска служба за борба с измамите: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
к.
RedBot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Добавяне: pt:Organismo Europeu de Luta Antifraude
Ред 23: Ред 23:
[[nl:Europees bureau voor fraudebestrijding]]
[[nl:Europees bureau voor fraudebestrijding]]
[[pl:OLAF]]
[[pl:OLAF]]
[[pt:Organismo Europeu de Luta Antifraude]]
[[ro:Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă]]
[[ro:Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă]]
[[ru:Европейское бюро по борьбе с мошенничеством]]
[[ru:Европейское бюро по борьбе с мошенничеством]]

Версия от 16:27, 3 юли 2012

Европейската служба за борба с измамите (Шаблон:Lang-fr, по-известна с абревиатурата на български: ОЛАФ) е генерална дирекция в структурата на Европейската комисия, натоварена от Европейския съюз със защитата на финансовите му интереси. Нейната задача е да се бори по отговорен, прозрачен и ефективен начин с финансовите измами, засягащи бюджета на Съюза, с корупцията, както и с други нередни дейности, включително с лошото управление на европейските институции.

Службата осъществява дейността си чрез вътрешни и външни разследвания, при пълна независимост. ОЛАФ осъществява сътрудничество между властите в отделните страни-членки, като координира тяхната дейност и осигурява необходимата подкрепа и технически познания, за да им помогне в борбата против измамите. Службата е част от стратегията на Европейския съюз за борба с измамите и предприема необходимите стъпки за укрепване на съответното законодателство.

Европейската служба за борба с измамите е административен разследващ орган. Тя няма съдебни или дисциплинарни функции и не може да принуди държавните обвинители да предприемат действия.

Службата е създадена през 1999 година по инициатива на Европейския парламент като наследник на съществувалото от 1988 до 1999 година Звено за координация на борбата с измамите (Шаблон:Lang-fr).

Външни препратки