Клеменс фон Метерних: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
RedBot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Промяна: ru:Меттерних, Клеменс фон
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот Добавяне: pnb:میترنخ
Ред 67: Ред 67:
[[no:Klemens von Metternich]]
[[no:Klemens von Metternich]]
[[pl:Klemens Lothar von Metternich]]
[[pl:Klemens Lothar von Metternich]]
[[pnb:میترنخ]]
[[pt:Klemens Wenzel von Metternich]]
[[pt:Klemens Wenzel von Metternich]]
[[ro:Klemens Wenzel von Metternich]]
[[ro:Klemens Wenzel von Metternich]]

Версия от 06:15, 8 юли 2012

Клеменс фон Метерних
Klemens Wenzel Lothar von Metternich-Winneburg-Beilstein
австрийски политик

Роден
Починал
ПогребанПласй, Чехия

Религиякатолицизъм
Работил вИмператор на Австрия
НаградиОрден Черен орел (13 септември 1813)
Pour le Mérite
Семейство
РодДом Метерних
БащаФранц Георг Карл фон Метерних
Подпис
Клеменс фон Метерних в Общомедия

Клеменс Венцел Непомук Лотар фон Метерних-Винеберг-Байлщайн (на немски Klemens Wenzel Nepomuk Lothar von Metternich-Winneberg-Beilstein) е австрийски политик, една от най-влиятелните фигури в европейската политика през първата половина на 19 век.

Биография

Метерних е роден в Кобленц в семейство от дребната аристокрация. Дипломатическата му кариера започва, след като през 1795 се жени за внучката на австрийския канцлер Венцел фон Кауниц. Не след дълго е назначен за посланик на Австрия в Берлин, а през 1806 - в Париж. След поражението на Австрия от Наполеон Бонапарт през 1809 Метерних става външен министър и първоначално следва профренска политика, като организира женитбата на Наполеон за Мария Луиза Австрийска, дъщеря на император Франц II.

След поражението на Наполеон в Русия през 1812, Метерних се опитва да посредничи между воюващите страни, като в крайна сметка преминава на страната на победителите и се включва във войната срещу Франция. Той е ключов участник в преговорите по време на Виенския конгрес през 1815 и е сред инициаторите и основен поддръжник на създадената посредством Свещения съюз след него система на международните отношения в Европа, известна като равновесие на силите.

През следващите десетилетия Метерних управлява пълновластно Австрия и става известен като поддръжник на статуквото на континента. Той се противопоставя на либералните движения, както в Австрийската империя, така и в останалите страни. По време на Революцията от 1848 сред основните искания на тълпите във Виена е неговото отстраняване. На 13 март 1848 г., Метерних подава оставка и заминава със семейството си в Англия. Три години по-късно той се завръща и, без да заема официален пост, става един от близките съветници на император Франц Йозеф.

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Klemens Wenzel von Metternich в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​