Карен Хорни: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ka:კარენ ჰორნი
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: hu:Karen Horney
Ред 51: Ред 51:
[[he:קארן הורני]]
[[he:קארן הורני]]
[[hr:Karen Horney]]
[[hr:Karen Horney]]
[[hu:Karen Horney]]
[[id:Karen Horney]]
[[id:Karen Horney]]
[[it:Karen Horney]]
[[it:Karen Horney]]

Версия от 12:14, 11 юли 2012

Карен Хорни
Karen Horney
германско-американски психоаналитик

Родена
Починала
ПогребанаСАЩ

Учила въвФрайбургски университет
Хумболтов университет на Берлин
Гьотингенски университет
Семейство
СъпругЕрих Фром (1942 – 1952)
Карен Хорни в Общомедия

Карен Хорни (Шаблон:Lang-de) е германска психодинамична психоложка от норвежки и холандски произход. Нейните теории поставят под въпрос някои традиционни Фройдистки гледни точки, особено неговата теория за сексуалността, както и инстинктивната ориентация на психоанализата и нейната генетична психология. Като такава често е класифирацана като неофройдист.

Теория

Хорни подчертава значението на социалните условия и факторите на средата при формирането на личността. В първата си книга очертава едно от най-важните си понятия - базисната тревожност. Това чувство у детето възниква от факта, че е "изолирано и безпомощно в потенциално враждебен свят" и затова не е вродено, а е продукт на нашата култура и възпитание. Тази тревожност е основното условие за по-нататъшните личностни трудности. От нея възниква базисния импулс към сигурност: да се чувстваш сигурен означава свободен от тревожност. Чрез взаимодействието си с обществото хората придобиват и други потребности. Хорни ги разделя на 3 групи:

1. да се придвижваш към хората (приближаване, привързаност)

2. да се движиш срещу хората (власт, експлоатация)

3. да се отдалечаваш от хората (ограничаване на собствения живот, самодостатъчност).

Тези три сили очевидно могат да влязат в конфликт една с друга. Нормалният човек разрешава конфликта, като ги интегрира. Конфликтите могат да се разрешат или да се избегнат, ако детето е отгледано сред любов и уважение, ако се е чувствало желано и сигурно и е било обградено с доверие. Когато човек приеме едната ориентация за сметка на другите, могат да възникнат три типа личност в зависимост от ориентацията: отстъпчив тип (движещ се към хората), враждебен тип (движещ се срещу хората) и откъснат тип (отдалечаващ се от хората). Другото основно понятие на Хорни - идеализираният образ, също е свързано с конфликтите. Тук има несъответствие между Аз-образа на човека и реалното му Аз.

Източници

  • Енциклопедия Психология, Наука и Изкуство, С 1998, ред. Дж. Корсини

Външни препратки

Шаблон:Психолог-мъниче