Берберски пирати: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.5.4) (Робот Промяна: he:שודדי ים ברברים
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот Добавяне: be:Берберскія карсары
Ред 22: Ред 22:


[[ar:جهاد بحري]]
[[ar:جهاد بحري]]
[[be:Берберскія карсары]]
[[ca:Pirateria barbaresca]]
[[ca:Pirateria barbaresca]]
[[de:Korsar]]
[[de:Korsar]]

Версия от 12:13, 12 юли 2012

Посланник от варварския бряг (има се предвид предходното владение от вандалите на тази територия в Северна Африка) в двора на английската кралица Елизабет I
Хайредин Барбароса

Берберските пирати е условното наименование на добре организираните пиратски групи под знамето на исляма, действали в периода 15 - 19 век по западното средиземноморско африканско крайбрежие на Магреб.

Наименованието е условно и далеч не значи, че тези морски разбойници са бербери, а напротив, те просто ползват този флаг, като са предимно авнтюристи и бивши християни, нахлузили си знамето на исляма и избягали по разни причини от държавите си - примерно отклонили се от изпълнението на присъда и т.н.) Пиратските им бази са няколко пристанища в Магреб, включително и няколко по-големи по крайбрежието на днешен Тунис, Либия, Алжир. Основната им плячка са товарите на търговските кораби и пленниците, продавани като роби, от чиято продажба си набавят ресурс.

Според професора по история Робърт Дейвис от XVI до XIX век берберските пирати са заловили и продали в робство между 1 млн. и 1,25 млн. европейци. Основно са нападали крайбрежни селища в Италия, Испания и Португалия, а и във Франция, Англия, Холандия, Ирландия и дори в Скандинавските страни, включително Исландия, която също страда от подобна атака през 1616 г. (виж нападение над Балтимор и нападение на османски пирати в Исландия).

Ефектът от пиратските набези е огромен върху стопанството на Франция, Великобритания и Испания, които освен че губят хиляди кораби, но и водят до обезлюдяването на крайбрежните им райони. Едва през 19 век Европа успява да се справи окончателно с пиратските набези. След като тунизийски кораб разрушава град Палма в Сардиния през 1815 г., цяла Европа реагира остро. Отвлечени са 158 души, а от града остават само обгорени руини. Берберските пирати въртят усилена търговия с роби от Европа и прекъсването ѝ е сред основните проблеми, които се разискват на Виенския конгрес през 1816 г.

Източници

Вижте също