Милуоки: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот Добавяне: xmf:მილუოქი
Zorrobot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: nn:Milwaukee
Ред 85: Ред 85:
[[mrj:Милуоки (Висконсин)]]
[[mrj:Милуоки (Висконсин)]]
[[nl:Milwaukee]]
[[nl:Milwaukee]]
[[nn:Milwaukee]]
[[no:Milwaukee]]
[[no:Milwaukee]]
[[pam:Milwaukee, Wisconsin]]
[[pam:Milwaukee, Wisconsin]]

Версия от 12:58, 19 юли 2012

Милуокския музей на изкуството

Милуоки (на англ. Milwaukee) е най-големият град в щата Уисконсин, САЩ с население от 604 447 жители (2008). Милуоки е окръжен център на окръг Милуоки. Милуоки е с обща площ от 251 км². Разположен е на югозападния бряг на езерото Мичиган, на мястото където в него се вливат три реки.

Първите европейци, които минават през района са били френски мисионери и търговци на кожи през 17-ти и 18 век, начело с Жак Вийо. На 31 януари 1846 селището е обявено официално за град, а един от главните инициатори за това е Соломон Джуно, зет на Жак Вийо.

Население

Населението на града силно се увеличава в края на 19 век благодарение на германски имигранти. Така в началото на 20 век в града има повече вестници издавани на немски отколкото на английски. Немското наследство се усеща и в наши дни. Така например в телефонния указател на Милуоки има 40 страници с името Шмид - в пъти повече от Смит.

Днес населението на Милуоки е 604 447 (2008), което нарежда града на 23-то място по численост в САЩ. Основната религия е християнството - 58% католици, 23% лютерани и 3% методисти.

Икономика

Милуоки е голям промишлен център, седалище на 13 от най-големите хиляда компании в САЩ (Fortune 1000). 22 % от трудоспособното население е заето в приозводството, което е много над средното за САЩ (16%). Произвеждат се главно тежко индустриално оборудване, помпи, климатици, части за самолети и космически кораби.

Дълги години, Милуоки е синоним на пивоварната индустрия. Големият брой немски имигранти, изкусни майстори в производството на бира, развиват тази индустрия в огромни мащаби. Miller Brewing Company, втората по големина пивоварна компания в САЩ се намира тук, давайки работа на над 2500 работници. В града се провежда и собствена версия на версия на мюнхенския Октоберфест, където главно действащо лице е разбира се бирата.

Спорт

Градът е дом на два отбора от големите четири професионални лиги в Америка. Баскетболния Милуоки Бъкс, който е член на НБА от 1968 и бейзболния Милуоки Брюърс, който е член на Мейджър Лийг Бейзбол от 1969.

Личности

  • Родени в Милуоки
    • Питър Строб (р. 1943), писател
    • Ерик Бенет (р. 1966), соул и аренби певец
    • Дейвид Дрейман (р. 1973), вокал на метъл групата Disturbed
  • Починали в Милуоки
  • Други личности, свързани с Милуоки
    • Голда Меир (1898-1978), израелски политик, живее в града през 1906-1921

Външни препратки

Шаблон:Link FA