Франсиско де Кеведо: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот Промяна: la:Franciscus de Quevedo Villegas
м Робот Добавяне: zh:克维多
Ред 125: Ред 125:
[[sr:Франсиско де Кеведо]]
[[sr:Франсиско де Кеведо]]
[[sv:Francisco de Quevedo]]
[[sv:Francisco de Quevedo]]
[[zh:克维多]]

Версия от 05:10, 21 юли 2012

Франсиско де Кеведо
Francisco Gómez de Quevedo y Villegas

Роден
Мадрид
Починал
Вилянуева де лос Инфантес

РелигияКатолическа църква
Учил вАлкалски университет
Мадридски университет Комплутенсе
Литература
Жанровепоезия, роман, Пикаресков роман, Трагедия
ТечениеИспански златен век
Литература
Жанровепоезия, роман, Пикаресков роман, Трагедия
ТечениеИспански златен век
Семейство

Подпис
Уебсайт
Франсиско де Кеведо в Общомедия

Франсиско Гомес де Кеведо и Вилиегас (Шаблон:Lang-es) е испански писател. Той е смятан за най-значимият испански поет от епохата на барока и най-добрият сатирик в испанската литература.

Франсиско де Кеведо е роден през 1580 в Мадрид в богато и известно благородническо семейство. Между 1596 и 1606 учи в университетите в Алкала де Енарес и Валядолид, като става известен с поезията си. Първите му стихове се появяват във „Flores de poetas ilustres“, антология, издадена от Педро де Еспиноса през 1605.

През 1613 г. Кеведо става съветник на Педро Телес-Хирон, херцог на Осуна, който по това време е испански вицекрал в Неапол. Участва активно в таен заговор, целящ свалянето на правителството на Венецианската република. След провала на заговора през 1621 г. той изпада в немилост пред новия крал Филип IV и неговия фаворит Гаспар де Гусман и Пиментел, граф-херцог на Оливарес, като за кратко е под домашен арест.

През следващите години Франсиско де Кеведо се занимава главно с литературна дейност. Той става известен като привърженик на литературното течение концептизъм и с яростните си нападки срещу съвременното му направление култеранизъм и неговия най-известен представител Луис де Гонгора.

Кеведо води безкрайни съдебни дела с кастилския град Ла Торе де Хуан Абад, правата върху феодалните приходи от който притежава. Той е останал известен като грозен, куц и вечно носещ пенсне, което и днес се нарича quevedos на испански. Това не му пречи да участва в многобройни дуели по въпроси на честта, литературата или политиката. Известен е и със своя антисемитизъм и женомразство.

През 1639 г. Франсиско де Кеведо изпраща на краля анонимна поема, изпълнена с обвинения срещу Оливарес, но е разкрит и е изпратен в манастир, където остава до падането от власт на Оливарес през 1643 г. С разклатено здраве, той умира малко по-късно през 1645 г.

Библиография

  • „Historia de la vida del Buscón llamado don Pablos“ (1626; пикареска)
  • „Política de Dios, gobierno de Cristo“ (1626; политически трактат)
  • „Los sueños“ (1627; сатира)
  • „La culta latiniparla“ (1631; сатира)
  • „Vida de Marco Bruto“ (1632-1644; политически трактат)
  • „Execración contra los judíos“ (1633; политически трактат)
  • „La cuna y la sepultura“ (1635; сатира)
  • „Aguja de navegar cultos“
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Francisco de Quevedo в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​