Гълтач: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: ku:Gewrî
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ky:Кулкун
Ред 58: Ред 58:
[[ko:인두 (해부학)]]
[[ko:인두 (해부학)]]
[[ku:Gewrî]]
[[ku:Gewrî]]
[[ky:Кулкун]]
[[la:Pharynx]]
[[la:Pharynx]]
[[lbe:Оьнкьуссурссу]]
[[lbe:Оьнкьуссурссу]]

Версия от 12:52, 25 юли 2012

Гълтачът, наричан още фаринкс (Шаблон:Lang-la) е кух мускулест орган, в който се пресичат пътят на въздуха и пътят на храната.

Гълтача е разположен пред шийната част на гръбначния стълб, от основата на черепа до нивото на VI шиен прешлен, където се стеснява и преминава в хранопровода. При възрастен човек дължината му е около 14 см. Освен, че участва в храносмилателната система, той се явява и дихателен път, свързващ, от една страна, устната и носната кухина, а от друга - хранопровода и ларинкса.

Части на гълтача

Изграден е от три части - горна, средна и долна част.

  • Горната носова (Шаблон:Lang-la) част е свързана с носната кухина чрез задните носови отвори (choanae). Встрани от нея се намират отворите на слуховата тръба (Евстахиевата тръба), която свързва гълтача с тъпанчевата кухина и средното ухо. Горната стена на носовата част е захваната неподвижно към основата на тилната кост и основата на черепа. На границата между горната и задната стена на гълтача има струпана лимфна тъкан, която образува гълтачната сливица (Шаблон:Lang-la).
  • Средната устна (Шаблон:Lang-la) част има връзка с устната кухина чрез устния провлак. В нея става кръстосването на храносмилателния с дихателния път.
  • Долната гръклянна (Шаблон:Lang-la) част започва от горния край на надгръклянника и завършва на нивото на VI шиен прешлен. На предната й стена се намира входът на ларинкса.

Устройство

Стените на гълтача се състоят от четири слоя - лигавица, фиброзна съединителнотъканна ципа, мускулен слой и адвентиция.

  • Лигавицата в горната му част е покрита с цилиндричен ресничест епител, а на останалите части - с многослоен плосък епител.
  • Фиброзната съединителнотъканна ципа е основа на фарингалната стена и е особено добре изразена в горната част на фаринкса, където липсват мускули.
  • Мускулният слой е съставен от напречнонабраздени мускулни влакна. Образува се от две групи мускули:
    • Стегачи - мускули с кръгово разположение на влакната, които са значително по-добре изразени. Те образуват три полупръстеновидни мускула: горен, среден и долен стегач. Отгоре надолу те се подреждат керемидообразно един под друг.
    • Повдигачи - мускули с надлъжно разположение на влакната. Те са два на брой и са по-слабо изразени.
  • Адвентицията се намира навън от мускулния слой, и е съставен от рехава съединителна тъкан, която осъществява връзката на гълтача със заобикалящите го органи.