La Macédoine et sa Population Chrétienne: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
→‎Бележки: няма такава статия в де
Gonzosft (беседа | приноси)
м други езици версия
Ред 12: Ред 12:
[[Категория:Книги за Македония]]
[[Категория:Книги за Македония]]
[[Категория:Научни книги]]
[[Категория:Научни книги]]

[[de:Makedonien und seine christliche Bevölkerung]]

Версия от 13:55, 27 юли 2012

Корица на „La Macédoine et sa Population Chrétienne“.

„La Macédoine et sa Population Chrétienne“[1] (в превод на български „Македония и нейното християнско население“) e книга, отпечатана на френски език в 1905 година в Париж. Автор на книгата под псевдонима Бранков (Brancoff) е бившият секретар на Българската екзархия Димитър Мишев.

Книгата представлява подробно статистическо описание на селищата в намиращата се тогава под османска власт област Македония с данни за броя и етническата и конфесионална принадлежност на християнското им население както и за наличието на християнски училища (български, гръцки, сръбски или влашки) с броя на учителите и учениците в тях. „La Macédoine et sa Population Chrétienne“ е втората обхватна българска статистика на населението в Македония след фундаменталния труд на Васил КънчовМакедония. Етнография и статистика“, излязъл в 1900 година.

При публикуването на La Macédoine et sa Population Chrétienne част от информацията не е актуална за казите Кумановска, Паланечка и Кочанска, поради активизирането на сръбската пропаганда в Македония и откъсването насила на част от селата там от Екзархията[2].

Бележки

  1. Brancoff, D.M. "La Macédoine et sa Population Chrétienne. Avec deux cartes ethnographiques", Paris, 1905.
  2. Георгиев, Величко, Стайко Трифонов, История на българите 1878 - 1944 в документи, том 1 1878 - 1912, част втора, стр. 300.