Хонорар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Хонорар''' ({{lang-la|honorarium}} - ''възнаграждение за [[услуга]]'') е парично възнаграждение (''творческа заплата''), изплащано за труда на лица със «свободни» [[професия|професии]] - като писатели, преводачи, художници, актьори, преподаватели, адвокати и др.
'''Хонорар''' ({{lang-la|honorarium}} - ''възнаграждение, подарък'', от ''honorem'', ''hones'' - чест, длъжност, репутация <ref>{{en икона}} [http://www.etymonline.com/index.php?term=honorarium&allowed_in_frame=0 honorarium], [http://www.etymonline.com/index.php?term=honor&allowed_in_frame=0 honor], Онлайн етимологичен речник на английския език</ref>) е парично възнаграждение (''творческа заплата''), изплащано за труда на лица със «свободни» [[професия|професии]] - като писатели, преводачи, художници, актьори, преподаватели, адвокати и др.


== История ==
== История ==

Версия от 19:01, 27 юли 2012

Хонорар (Шаблон:Lang-la - възнаграждение, подарък, от honorem, hones - чест, длъжност, репутация [1]) е парично възнаграждение (творческа заплата), изплащано за труда на лица със «свободни» професии - като писатели, преводачи, художници, актьори, преподаватели, адвокати и др.

История

В Древен Рим за висококвалифициран труд, който могат да извършват само образовани хора се е заплащал хонорар, често това е било парично заплащане или подарък за съветнически и адвокатски услуги [2].

Източници

  1. Шаблон:En икона honorarium, honor, Онлайн етимологичен речник на английския език
  2. Honorarium, A New Law Dictionary and Glossary, The Lawbook Exchange Ltd., 1850, стр. 578
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гонорар“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Шаблон:Икономика-мъниче