Сейнт Луис: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: cy:St. Louis, Missouri
Jhendin (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 40: Ред 40:
[[be:Горад Сент-Луіс]]
[[be:Горад Сент-Луіс]]
[[be-x-old:Сэнт-Люіс]]
[[be-x-old:Сэнт-Люіс]]
[[br:Saint-Louis]]
[[br:St. Louis (Missouri)]]
[[bs:Saint Louis, Missouri]]
[[bs:Saint Louis, Missouri]]
[[ca:Saint Louis (Missouri)]]
[[ca:Saint Louis (Missouri)]]

Версия от 20:00, 30 юли 2012

Сейнт Луис на р. Мисисипи поглед отгоре

Сейнт Луис (на английски Saint Louis) е град в централната част на Съединените американски щати в щата Мисури. Населението на града е около 348 000 души, а на градската агломерация - около 2 604 000 души (2000). Градът е наречен на френския крал свети Луи IX.

Сейнт Луис е разположен на западния бряг на река Мисисипи, точно под вливането в нея на Мисури. Основан е като търговски пост от Пиер Лаклед и неговия доведен син Огюст Шуто през 1763. Той е част от територията Луизиана, която е френско владение, но от 1768 до 1804 градът е под контрола на Испания. Луизиана, заедно с град Сейнт Луис, е закупена от САЩ през 1803.

През 19 век Сейнт Луис е една от отправните точки за експедициите, отправящи се към Дивия Запад. През 1817 в града пристига първият параход и Сейнт Луис, най-северното голямо пристанище по река Мисури, скоро се разраства в голям търговски център. Към средата на века той вече е най-големият град в САЩ, западно от Питсбърг, и второто по големина пристанище в страната след Ню Йорк. Американската гражданска война почти не засяга пряко града, но прекъсването на търговията с южните щати нанася тежки щети на икономиката на града.

Окръг Сейнт Луис е различен от град Сейнт Луис. Градът не е включен в границите на окръга, въпреки че двете административни единици граничат една с друга. Някога градът е наричан "Вратата към Запада" , защото преселниците на запад тръгвали оттам .


Личности

Сейнт Луис през нощта
Родени в Сейнт Луис
Починали в Сейнт Луис
Други личности, свързани със Сейнт Луис

Вижте още