Койне: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 4: Ред 4:
Койне е възникнал от смесването на различни диалекти ([[Атически диалект|Атически]],Дорийски и Йонийски гръцки диалекти) благодарение на дълги години продължилите бойни сражения на [[Александър Македонски]], чиято войска е била събрана от различни региони на Македония и Гърция. Поради голямото политическо и културно значение на Атина през Vl в. и V в. пр.Хр. Атическия диалект е бил основа за Койне.
Койне е възникнал от смесването на различни диалекти ([[Атически диалект|Атически]],Дорийски и Йонийски гръцки диалекти) благодарение на дълги години продължилите бойни сражения на [[Александър Македонски]], чиято войска е била събрана от различни региони на Македония и Гърция. Поради голямото политическо и културно значение на Атина през Vl в. и V в. пр.Хр. Атическия диалект е бил основа за Койне.


Голямото териториално разширение на Македонската империя под управлението на Александър Велики е направило гръцкия общ език за общуване в Южна Европа, както в [[Сирия]] и [[Палестина]] така и стигайки до Египет (династията [[Птолемеи]]). Значението на диалекта Койне не се е изгубило дори при широкото разпространение на [[Латински език|латинския език]] от римляните. При разпадането на [[Римска империя|Римската империя]] остава като административен език във [[Византийска империя|Византийската инперия]] до 630 г. сл. Хр. Така се е създала и основата за развитието на гръцкия език в Средновековния период и Съвременна Гърция.
Голямото териториално разширение на Македонската империя под управлението на Александър Велики е направило гръцкия общ език за общуване в Южна Европа, както в [[Сирия]] и [[Палестина]] така и стигайки до Египет (династията [[Птолемеи]]). Значението на диалекта Койне не се е изгубило дори при широкото разпространение на [[Латински език|латинския език]] от римляните. При разпадането на [[Римска империя|Римската империя]] остава като административен език във [[Византийска империя|Византийската империя]] до 630 г. сл. Хр. Така се е създала и основата за развитието на гръцкия език в Средновековния период и Съвременна Гърция.


Койне се числи към Древногръцкия, но се различава значително от Класическия гръцки на [[Софокъл]] и [[Платон]] и съществено се различава от езика на [[Омир]] в [[Илиада]] и [[Одисей]]. Разликата е най-вече в опростената граматика и езиковия стил.
Койне се числи към Древногръцкия, но се различава значително от Класическия гръцки на [[Софокъл]] и [[Платон]] и съществено се различава от езика на [[Омир]] в [[Илиада]] и [[Одисея]]. Разликата е най-вече в опростената граматика и езиковия стил.


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 19:27, 31 юли 2012

Койне (на гръцки: Ελληνιστική Κοινή IPA: [kɔɪnɛ̝^], на съвременен гръцки IPA: [kʲiˈni e̞liniˈkʲi], "обикновен гръцки" или ἡ κοινὴ διάλεκτος, на съвременен гръцки [i kʲiˈni ðiˈale̞kto̞s], "общ, обикновен диалект") е популярната форма на гръцкия, която възниква в пост-класическата античност (c.300 пр.н.е. – 300 сл.н.е.). Други имена са също александрийски, хеменически и т.н. за разлика от атическия диалект. Койнето е служило като лингва франка за източното Средиземноморие и Близкия Изток в древността по време на римския период.

Развитие

Койне е възникнал от смесването на различни диалекти (Атически,Дорийски и Йонийски гръцки диалекти) благодарение на дълги години продължилите бойни сражения на Александър Македонски, чиято войска е била събрана от различни региони на Македония и Гърция. Поради голямото политическо и културно значение на Атина през Vl в. и V в. пр.Хр. Атическия диалект е бил основа за Койне.

Голямото териториално разширение на Македонската империя под управлението на Александър Велики е направило гръцкия общ език за общуване в Южна Европа, както в Сирия и Палестина така и стигайки до Египет (династията Птолемеи). Значението на диалекта Койне не се е изгубило дори при широкото разпространение на латинския език от римляните. При разпадането на Римската империя остава като административен език във Византийската империя до 630 г. сл. Хр. Така се е създала и основата за развитието на гръцкия език в Средновековния период и Съвременна Гърция.

Койне се числи към Древногръцкия, но се различава значително от Класическия гръцки на Софокъл и Платон и съществено се различава от езика на Омир в Илиада и Одисея. Разликата е най-вече в опростената граматика и езиковия стил.

Вижте също

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата [[:немски:|]] в Уикипедия на ???. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Моля, добавете oldid номера на версията, от която е направен преводът!


Шаблон:Лингвистика-мъниче