За разделението на обществения труд: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м m
стилистика, правопис, междууики
Ред 1: Ред 1:
'''За разделението на обществения труд''' ([[френски]]: ''De La Division Du Travail Social'') е книга писана от [[Емил Дюркем]] през [[1893]]. Тя е влиятелна за развитието на социологическите теории и мисъл с идеи, които от своя страна са повлияни от [[Огюст Конт]]. Дюркем описва как социалният ред е поддържан в обществата, както и преходът от „примитивни“ общества към индустриални общества.
'''За разделението на обществения труд''' ([[френски]]: ''De La Division Du Travail Social'') е книга, писана от [[Емил Дюркем]] през [[1893]]. Оказва силно влияние върху развитието на [[социология|социологическата]] теория и мисъл с идеи, които от своя страна са повлияни от [[Огюст Конт]]. Дюркем описва как социалният ред е поддържан в обществата, както и преходът от „примитивни“ към индустриални общества.


Дюркем предполага, че в „примитивното“ общество механизмът на солидарността на мисленето и действията между хората в едно с общо или колективно съзнание позволява на социалния ред да бъде поддържан. Докато в напредналите, индустриални и капиталистически общества комплексното разделение на труда означава, че хората са алокирани в социума според реда на заслугите и възнаграждаването. Дюркем настоява, че морална регулация е необходима, както и икономическа регулация, за да се поддържа реда (или органичната солидарност) в общество, в което хората са способни „да се състоят и да се композират в техните различия по мирен начин“ <ref> {{en икона}} Rock, Paul (2002). "Sociological Theories of Crime". in Maguire, Mike, Rod Morgan, Robert Reiner. The Oxford Handbook of Criminology. Oxford University Press</ref>.
Според Дюркем в „примитивното“ общество механизмът на солидарността на мисленето и действията между хората с общо или колективно съзнание позволява да се поддържа социалният ред. От друга страна в напредналите индустриални и капиталистически общества комплексното разделение на труда води до разпределението на хората в социума според заслугите и възнаграждението им. Моралната и икономическата регулации са необходими, за да се поддържа редът (или органичната солидарност) в общество, в което хората са способни „да се състоят и да се композират в техните различия по мирен начин“ <ref> {{en икона}} Rock, Paul (2002). "Sociological Theories of Crime". in Maguire, Mike, Rod Morgan, Robert Reiner. The Oxford Handbook of Criminology. Oxford University Press</ref>.


==Източници==
==Източници==
Ред 7: Ред 7:


{{Превод от|en|The Division of Labour in Society|322297078}}
{{Превод от|en|The Division of Labour in Society|322297078}}




[[Категория:Социология]][[Категория:Книги]][[Категория:Икономически теории]]
[[Категория:Социология]][[Категория:Книги]][[Категория:Икономически теории]]

Версия от 16:22, 8 август 2012

За разделението на обществения труд (френски: De La Division Du Travail Social) е книга, писана от Емил Дюркем през 1893. Оказва силно влияние върху развитието на социологическата теория и мисъл с идеи, които от своя страна са повлияни от Огюст Конт. Дюркем описва как социалният ред е поддържан в обществата, както и преходът от „примитивни“ към индустриални общества.

Според Дюркем в „примитивното“ общество механизмът на солидарността на мисленето и действията между хората с общо или колективно съзнание позволява да се поддържа социалният ред. От друга страна в напредналите индустриални и капиталистически общества комплексното разделение на труда води до разпределението на хората в социума според заслугите и възнаграждението им. Моралната и икономическата регулации са необходими, за да се поддържа редът (или органичната солидарност) в общество, в което хората са способни „да се състоят и да се композират в техните различия по мирен начин“ [1].

Източници

  1. Шаблон:En икона Rock, Paul (2002). "Sociological Theories of Crime". in Maguire, Mike, Rod Morgan, Robert Reiner. The Oxford Handbook of Criminology. Oxford University Press
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Division of Labour in Society в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​