Днипро: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 95: Ред 95:
* [http://gorod.dp.ua Днепропетровска галерия - всичко за града]
* [http://gorod.dp.ua Днепропетровска галерия - всичко за града]
* [http://style.dp.ua/map/ Електронна карта на Днепропетровск]
* [http://style.dp.ua/map/ Електронна карта на Днепропетровск]
* [http://ingvarr.net.ru/photo/41 Снимки на Днепропетровск]


{{Украйна-мъниче}}
{{Украйна-мъниче}}

Версия от 08:17, 12 август 2012

Шаблон:НМ

Днепропетро́вск (Шаблон:Lang-uk) е град, областен център на Днепропетровска област, Украйна. Разположен е на двата бряга на река Днепър. Разделен е на 8 градски района.

Население

Население на Днепропетровск наброява 1 047 000 хил. жители (2006). Градът е център на Днепърската агломерация с население 2 млн. души (с градовете Днепродзержинск, Новомосковск (Днепропетровска област), Подгородное, Иларионово, Синелниково, Верховцево, Верхнеднепровск и още 12 селища).

История

Като нов град е основан през 1776 г. и е наречен Екатеринослав в чест на императрица Екатерина II. Израснал благодарение на честолюбивия план на княз Потьомкин — фаворит на императрицата, да създаде трета (след Санкт Петербург и Москва), така наречена южна столица на Руската империя.

През 1918-1919, докато съществува Украинската народна република, носи името Сичеслав. От 1919 до 1926 се казва Екатеринослав. През 1926 е преименуван на Днепропетровск в чест на видния болшевик Григорий Петровски.

Икономика

Днепропетровск е един от най-крупните промишлени центрове на Украйна. Особено е развита черната металургия, машиностроенето - Днепропетровск е център на ракетостроенето на Украйна, както и други тежки отрасли на индустрията.

От 1995 действа метрополитен. Международна аерогара.

Побратимени градове

Външни препратки

Шаблон:Украйна-мъниче