Курс (ветроходство): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Промяна: it:Andatura (vela)
м r2.7.1) (Робот Добавяне: uk:Курс відносно вітру
Ред 32: Ред 32:
[[ru:Курс относительно ветра]]
[[ru:Курс относительно ветра]]
[[sv:Bog (nautisk term)]]
[[sv:Bog (nautisk term)]]
[[uk:Курс відносно вітру]]

Версия от 07:29, 14 август 2012

Пеперуда при курс фордевинд

Във ветроходството, курс на плавателен съд по отношение на вятъра е посоката на движение на съда (или надлъжната ос на съда) спрямо посоката на вятъра. Класифицира се според ъгъла, който носът на съда сключва с посоката на вятъра (виж диаграмата):

  • Левентик (A) (Шаблон:Lang-fr) - курс срещу вятъра. Носът на плавателния съд сключва ъгъл 180 градуса спрямо посоката на вятъра. Това е единствения курс, при който ветроходен съд може да стои неподвижен.
  • Бейдевинд (B) (Шаблон:Lang-nl) - това също е курс "срещу" вятъра. Носът на плавателния съд сключва ъгъл по-голям от 100 градуса спрямо посоката на вятъра. Практически ефективни са курсове до около 150 градуса - така плавателния съд може да се движи с разумна скорост. При по-големи ъгли се приближаваме до курс левентик, при който придвижване напред е невъзможно (виж защрихованата в червено част на диаграмата).
  • Халфвинд (C) (Шаблон:Lang-nl) - курс напречно на вятъра. Носът на плавателния съд сключва ъгъл от 80 до 100 градуса спрямо посоката на вятъра. Това е един от най-популярните курсове за начинаещи ветроходци.
  • Бакщаг (D) (Шаблон:Lang-nl) - курс "по вятъра". Носът на плавателния съд сключва ъгъл от 10 до 80 градуса спрямо посоката на вятъра. Курсове под малки ъгли спрямо вятъра (по вятъра), особено при ъгли близки до 0 градуса са най-опасни за придвижване. Съдът е нестабилен и има голяма опасност от неочаквана смяна на курса.
  • Фордевинд (E) (Шаблон:Lang-nl) - курс по вятъра. Носът на плавателния съд сключва ъгъл от 0 градуса спрямо посоката на вятъра. Единствено при този курс е възможно разположение на платната (грота и фока), познато като "пеперудка". При нея ако грота е разположен вдясно от мачтата, то фока е вляво и обратно.

При курсове фордевинд и бакщаг (при малки ъгли) може да се прибави по-голямо допълнително платно (ветрило) - спинакер. При промяна на курса това ветрило се сваля.

Курсове бейдевинд, халфвинд и бакщаг имат по две разновидности: съответно ляв и десен галс (букви B, C, D на диаграмата). При тези курсове двете ветрила са разположени вляво, съответно вдясно от надлъжната ос на съда.