Пазар (икономика): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Изтриване: lb,zh,pl,qu,bs,uz,es,af,ms,hu,et,ga,sv,ar,nl,pt,eo,ru,nrm,sr,uk,nn,ne,hr,da,zh-min-nan,he,ko,fr,lv,it,gl,ay,de,id,ja,vi,simple,hi,ht,zh-classical,sk,en,cv,no,th,ca,cy,war,cs,fa,ka,lt (strongly connected to bg:Пазар)
Редакция без резюме
Ред 13: Ред 13:


[[la:Mercatus]]
[[la:Mercatus]]

== Външни Препратки ==
* Портал за безплатни [http://www.bezplatno.bg обяви] - Bezplatno.BG

Версия от 19:15, 15 август 2012

Пазарът е сфера на икономиката, в която се разменят и разпределят ресурси и блага между икономическите субекти - купувачи и продавачи, в т.ч. държавата. Пазарът обединява интересите на икономическите субекти. Съществуват различни видове пазари:

  1. Продуктови пазари (на потребителски стоки и услуги), ресурсни пазари (на труд, земя, капитали)и парични пазари
  2. Свободен, без влияние на държавата, и направляван от държавата пазар
  3. Локален (местен), национален, международен пазар

Съвкупността от пазарите на съответстващата им пазарна инфраструктура (складове, магазини, тържища, палати, борси, панаири) образуват пазарната система на една държава. В основата и седят т.н. пазарни сили - търсенето на купувачите, предлагането на продавачите и конкуренцията. Под тяхно влияние се разппределят ресурсите и благата и спонтанно се координират действията на икономическите агенти, т.е. установява се определен икономически ред. Остарялото схващане за пазар е открито място за продаване и купуване на различни стоки и услуги. В миналото мястото за изява на търговията на българите са седмичните пазари. Почти не е имало град или по-голямо селище, което да няма седмичен пазар. Той става в определен ден от седмицата, различен за отделните селища.

Външни Препратки

  • Портал за безплатни обяви - Bezplatno.BG