Пиер Фурние: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Добавяне на Категория:Парижани using HotCat
м r2.7.1) (Робот Добавяне: pl:Pierre Fournier
Ред 52: Ред 52:
[[nl:Pierre Fournier]]
[[nl:Pierre Fournier]]
[[oc:Pierre Fournier]]
[[oc:Pierre Fournier]]
[[pl:Pierre Fournier]]
[[pt:Pierre Fournier]]
[[pt:Pierre Fournier]]
[[ru:Фурнье, Пьер]]
[[ru:Фурнье, Пьер]]

Версия от 19:34, 25 август 2012

Пиер Фурние
Pierre Fournier
френски виолончелист

Роден
Починал
Пиер Фурние в Общомедия

Пиер Фурние (Шаблон:Lang-fr, 24 юни 19068 януари 1986) е изтъкнат френски виолончелист и педагог.

Биография

Фурние е роден в Париж; син е на генерал от френската армия. Майка му го учи да свири на пиано, но след боледуване от полиомиелит Фурние среща затруднения при използването на педалите на пианото и се ориентира към друг инструмент — виолончело.

Завършва Парижката консерватория през 1923 г., на 17-годишна възраст. Неговата виртуозност и техника на свирене печелят положителни отзиви. Фурние набира популярност след като свири с оркестъра Edouard Colonne Orchestra през 1925 г. Фурние предприема турне в цяла Европа, свири с някои от най-изтъкнатите музиканти за това време, записва камерна музика от Брамс и Шуберт за Би Би Си. За неговите записи на сюитите за виолончело на Бах се счита, че са сред най-добрите записи на тези сюити.

Фурние преподава в Екол Нормал дьо Мюзик (École Normale de Musique) в Париж и в Парижката консерватория от 1937 до 1949 г. Прави първото си турне в САЩ през 1948 г. и печели успехи в Ню Йорк и Бостън.

След 1956 г. се премества в Женева със семейството си и заживява там, но никога не се отказва от френското си гражданство. През 1963 г. става член на френския Почетен легион.

Продължава дейността си като изпълнител до две години преди смъртта си през 1986 г. Също така продължава и да дава уроци в дома си в Женева. Сред неговите ученици е британският виолончелист Джулиан Лойд Уебър.

Синът на Фурние, Жан-Пиер става пианист.

Награди

Заедно с Артур Рубинщайн и Хенрик Шеринг Фурние два пъти печели награда Грами за най-добро изпълнение на камерна музика - мъже: през 1975 и през 1976 г.

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Pierre Fournier в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​