Студен кладенец (язовир): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
к.
Ред 46: Ред 46:
[[Категория:Язовири в България]]
[[Категория:Язовири в България]]
[[Категория:Източни Родопи]]
[[Категория:Източни Родопи]]
[[Категория:Кърджали]]


[[en:Studen Kladenets]]
[[en:Studen Kladenets]]

Версия от 15:50, 26 август 2012

Шаблон:Езеро инфо "Студен кладенец" е язовир разположен по средното течение на река Арда, на югоизток от град Кърджали, на границата на териториите на община Кърджали и община Крумовград. Със своите 27 км² площ, Студен кладенец е третият по големина язовир в България, след язовир Мандра и язовир Искър.[1]

Подготовката за изграждане на язовира започва през 1954 г., а на следващата година започва и самият строеж, съпътстван от множество затруднения, свързани с приижданията на реката. В експлоатация хидровъзелът е пуснат през 1958 г.

Водосборната му област е 3 752 км2 със среден годишен отток 1 600 млн м3. Бетонната язовирна стена е висока 68 метра в най-високата си част, а дължината ѝ е 350 метра. В основата си стената е широка 61 метра, а в короната — 8 метра. Построена е върху десния скат на реката и на водохранилището с обем 489 млн. м3, което се простира общо на 29 км нагоре по течението.

Главно предназначение на хидровъзела е регулирането на големия и силно вариращ сезонен отток на р. Арда, както и за напояване и производство на електроенергия чрез ВЕЦ.[2] Освен за това, езерото на язовир Студен кладенец се използва за рибовъдство и водни спортове (гребане, водни колела).

Изгледи

Бележки