Северна Македония: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Петко (беседа | приноси)
Ред 158: Ред 158:
* [[Комуникации в Република Македония]]
* [[Комуникации в Република Македония]]
* [[Транспорт в Република Македония]]
* [[Транспорт в Република Македония]]
* [[Въоръжени сили на Македония]]
* [[Въоръжени сили на Република Македония]]
* [[Външна политика на Република Македония]]
* [[Външна политика на Република Македония]]



Версия от 14:03, 25 юни 2006

Република Македониjа Република Македония
Знаме на Македония Герб на Македония
(Информация) (Информация)
Национален девиз:

няма

Местонахождение
Официален език македонски1
Столица Скопие
Президент Бранко Цървенковски
Министър-председател Владо Бучковски
Площ
 — Общо
 — % вода
на 145-то място


25 713 км²
1,9%

Население


 — Общо (2003)
 — Гъстота

на 140-то място


2 063 122
81 д/км²

БВП

 — Общо (2002)
 — На глава от
   населението


10,57 милиарда $


5 100 $
 

Независимост 8 септември 1991
Валута Денар
Часова зона UTC +1
Национален химн Денес над Македония
Internet TLD .mk
Телефонен код 389

1 Всички езици, които се говорят от над 20% от жителите на дадена македонска общината, са официални езици на тази община. Това се отнася за следните езици: албански, турски, сръбски, ромски, итн.

За други значения вижте Македония (пояснение).

Република Македония е държава в Югоизточна Европа. На изток граничи с България, на юг — с Гърция, на север — със Сърбия (включително Косово), а на запад — с Албания. Република Македония заема около 38% от територията на историческа Македония и около 44% от населението й. Страната има много благоприятно географско местоположение, тъй като се намира в район на Балканите, в който се кръстосват значими азиатско-европейски пътища и който представя мост между останалите Балкански държави.

Географските координати на Македония се простират между 40°51' и 42°22' северна географска ширина и 20°27' и 23°5' източна географска дължина. Най-южната точка на държавата е мястото Маркова нога, на източния бряг на Преспанското езеро, а най-северната се намира край мястото Анище, северно от село Луке, близо до Крива паланка. Най-западната точка е местността Кестеняр, югозападно от Дебър, а най-източната е Ченгино кале, източно от Берово.

Македония има разлика в географската широчина от 1°31', а в географската дължина - 2°45'. Слънцето на изток изгрява със 7 минути и 30 секунди по-рано отколкото в западната част на страната.

Етимология на името Македония

Македония, като република е част от по-широкия европейски географски и исторически район Македония, чието име носи.

Името Македония е много старо. Според етимологията на дума Македония тя произхожда от гръцкото съществително μάκος (mākos) и прилагателното μακεδνός (makednós), означаващо висок.

Дипломатически проблем с името на страната

От обявяването на независимостта на държавата съществува дипломатически проблем с името ѝ, което среща безпрецедентна съпротива от страна на Гърция. Според гръцките политици името „Република Македония“ е обидно за гърците и предизвика объркване и морална вреда за Гърция, която смята себе си за единствен наследник на античната държава на Александър Македонски. Чрез правото си на вето Гърция не допуска признаването на независимата държава под това име. Заради този проблем, Организацията на обединените нации (ООН) и Европейският съюз признават държавата, използвайки „временното“ (до разрешаване на спора[3] [4]) име „the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM)“ („Бившата Югославска Република Македония (БЮРМ)“) и в много официални и международни документи се използва това име. Гражданите на републиката обикновено смятат това име за обидно и се борят за отпадането му [5] [6]. Трябва да се отбележи, че на 15 януари 1992 г. България първа признава държавата като независима и суверенна и с официалното име „Република Македония“ [7] (копие, копие). САЩ признават Македония под името „Република Македония“ („Republic of Macedonia“).

България признава името Република Македония, но не и понятието македонски език.

История

Основна статия: История на Република Македония

Държавно устройство

Основна статия: Държавно устройство на Република Македония Парламентарна република, начело с президент, избиран за 5 години. Висш законодателен орган - Събрание на Република Македония от 120 депутата, избирани за 4 години. Изпълнителен орган - правителство начело с премиер-министър.

Административно деление

Основна статия: Административно деление на Република Македония

Административно Република Македония е разделена на 85 общини. Столицата Скопие има статут на сборен административен център, с ранг на община, и включва 10 градски общини.

Природа

Основна статия: Природа на Република Македония

Стопанство

Основна статия: Стопанство на Република Македония

Население

Основна статия: Население на Република Македония По данни от преброяването в страната през юли 2004 година, населението в Република Македония наброява 2,071,210 млн. души.

68% от населението говори на македонски език, 25% от населението говори на албански език, 3% - на турски, 2% - на сръбски. По-голямата част от населението (70%) изповядва православието, 29% - исляма.

Култура

Основна статия: Култура на Република Македония

Eзик

Основна статия: Македонски език


Други

Външни препратки