Джордж I: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 26: Ред 26:
| герб =
| герб =
}}
}}
'''Джордж I''' (на [[Английски език|английски]]:''George I'') роден '''Георг Лудвиг фон Хановер''' (на [[Немски език|немски]]:''Georg Ludwig von Hanover''), електор на Хановер от [[1689]], както и крал на Великобритания и Ирландия от [[1714]] до смъртта си. Джордж I е роден в [[Долна Саксония]], днес част от Германия. Наследява земите и титлата на херцог на Брунсуик-Люнбург. Поредица войни разширяват земите му и през [[1708]] той става принц-електор на Хановер. На 54 годишна възраст след смъртта на британската кралица [[Анна (Великобритания)|Анна]], Джордж се възкачва на английския трон като първият монарх от [[Хановерска династия|династията Хановер]]. Въпреки че над петдесет други претенденти-католици имат по-близка кръвна връзка с покойната кралица, Договорният акт от 1701 изрично забранява на католици да наследяват британската корона. В знак на несъгласие католическите [[Якобитизъм|якобинци]] опитват да организират държавен преврат, в който да заменят Джордж I с доведения брат на Анна, [[Джеймс Франсис Едуард Стюарт|Джеймс Стюарт]]1, който е католик, но не успяват.
'''Джордж I''' (на [[Английски език|английски]]:''George I'') роден '''Георг Лудвиг фон Хановер''' (на [[Немски език|немски]]:''Georg Ludwig von Hanover''), електор на Хановер от [[1689]], както и крал на Великобритания и Ирландия от [[1714]] до смъртта си. Джордж I е роден в [[Долна Саксония]], днес част от Германия. Наследява земите и титлата на херцог на Брунсуик-Люнбург. Поредица войни разширяват земите му и през [[1708]] той става принц-електор на Хановер. На 54 годишна възраст след смъртта на британската кралица [[Анна (Великобритания)|Анна]], Джордж се възкачва на английския трон като първият монарх от [[Хановерска династия|династията Хановер]]. Въпреки че над петдесет други претенденти-католици имат по-близка кръвна връзка с покойната кралица, Договорният акт от 1701 изрично забранява на католици да наследяват британската корона. В знак на несъгласие католическите [[Якобитизъм|якобинци]] опитват да организират държавен преврат, в който да заменят Джордж I с доведения брат на Анна, [[Джеймс Франсис Едуард Стюарт|Джеймс Стюарт]], който е католик, но не успяват.


При царуването на Джордж I Великобритания започва своя преход към кабинетната система на управление, начело с премиер-министър (министър-председател). Към края на царуването на Джордж I [[Робърт Уолпоул|сър Робърт Уолпоул]] се изявява де факто като първи премиер-министър на Великобритания. Джордж I умира по време на посещение в родния си Хановер през [[1727]] г.
При царуването на Джордж I Великобритания започва своя преход към кабинетната система на управление, начело с премиер-министър (министър-председател). Към края на царуването на Джордж I [[Робърт Уолпоул|сър Робърт Уолпоул]] се изявява де факто като първи премиер-министър на Великобритания. Джордж I умира по време на посещение в родния си Хановер през [[1727]] г.

Версия от 17:20, 28 август 2012

Джордж I
Крал на Великобритания и Ирландия
Управление1 август 1714-11 юни 1727
Коронация20 октомври 1714
НаследилИмператрица Анна
НаследникДжордж II
Лични данни
Роден
Починал
Оснабрюк
Погребан в4 август 1727
Лайншлос, Хановер, по-късно
Харенхаузен, Хановер
Пълно имеГеорг Лудвиг фон Хановер
Други титлиЕлектор на Хановер
Подпис
Семейство
ДинастияХановер
БащаЕрнест Август, Електор на Хановер
Майкаграфиня София от Хановер
БракСофия Доротеа от Сел
ПотомциДжордж II
София Пруска
Джордж I в Общомедия

Джордж I (на английски:George I) роден Георг Лудвиг фон Хановер (на немски:Georg Ludwig von Hanover), електор на Хановер от 1689, както и крал на Великобритания и Ирландия от 1714 до смъртта си. Джордж I е роден в Долна Саксония, днес част от Германия. Наследява земите и титлата на херцог на Брунсуик-Люнбург. Поредица войни разширяват земите му и през 1708 той става принц-електор на Хановер. На 54 годишна възраст след смъртта на британската кралица Анна, Джордж се възкачва на английския трон като първият монарх от династията Хановер. Въпреки че над петдесет други претенденти-католици имат по-близка кръвна връзка с покойната кралица, Договорният акт от 1701 изрично забранява на католици да наследяват британската корона. В знак на несъгласие католическите якобинци опитват да организират държавен преврат, в който да заменят Джордж I с доведения брат на Анна, Джеймс Стюарт, който е католик, но не успяват.

При царуването на Джордж I Великобритания започва своя преход към кабинетната система на управление, начело с премиер-министър (министър-председател). Към края на царуването на Джордж I сър Робърт Уолпоул се изявява де факто като първи премиер-министър на Великобритания. Джордж I умира по време на посещение в родния си Хановер през 1727 г.


кралица Анна
Крал на Великобритания и Крал на Ирландия (1 август 1714 – 22 юни 1727)
Джордж II

Шаблон:Link FA