Абдураман Уахид: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.5.4) (Робот Промяна: zh:阿卜杜拉赫曼·瓦希德
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот Промяна: ru:Абдуррахман Вахид
Ред 73: Ред 73:
[[pl:Abdurrahman Wahid]]
[[pl:Abdurrahman Wahid]]
[[pt:Abdurrahman Wahid]]
[[pt:Abdurrahman Wahid]]
[[ru:Вахид, Абдуррахман]]
[[ru:Абдуррахман Вахид]]
[[simple:Abdurrahman Wahid]]
[[simple:Abdurrahman Wahid]]
[[su:Abdurrahman Wahid]]
[[su:Abdurrahman Wahid]]

Версия от 00:41, 9 септември 2012

Абдураман Уахид
Abdurrahman Wahid
индонезийски политик

Роден
Починал
30 декември 2009 г. (на 69 г.)
ПогребанИндонезия

Религиясунитски ислям
Учил вБагдадски университет
Ал-Азхар
Семейство

Подпис
Уебсайтgusdur.net
Абдураман Уахид в Общомедия

Абдураман Уахид (на английски език Abdurrahman ad-Dakhil Wahid) е индонезийски политик, четвъртият президент на Индонезия (19992001).

Уахид е първият демократично избран държавен глава на страната след падането на режима на диктатора Сухарто през 1998 г.

Биография

Внук на основателя в най-старата ислямска организация в страната „Нахдатул Улама“ (1926) и син на лидера на организацията и бивш министър по религиозните дела в правителството на Сукарно Уахид Хисим.

Завършва средно училище в Джакарта, след което продължава своето образовение в Университета Ал-Азхар (Кайро, Египет, 1964-1966) и Багдадския университет (1970). Бил е декан на теологическия факултет на Университета Хашим Ашари (1972-1974).

Уахид на световния икономически форум в Давос, Швейцария, 2000 г.

През 1971 г. се завръща в родината, където започва кариера на журналист и преподавател в мюсюлмански учебни заведения. По-късно става директор на религиозно училище в Джомбанг (1974-1978).

От 1978 г. е първи секретар, а от 1984 г. е председател на Нахдатул Улама, най-голямата мюсюлманска буржоазна партия в Индонезия.

В началото на 1990-те год. неговите отношения с президента на страната Сухарто се влошават. През 1994 г., въпреки съпротивата на Сухарто, е преизбран за председател на партията.

След тежката финансова криза през 1997 г. Сухарто започва да губи контрол над ситуацията в страната, което води до неговата оставка през 1998 г. През същата година Уахиб основава и оглавява ислямската „Партия на националното пробуждане“.

През 1999 г. е избран за президент на Индонезия. На този пост той застава в условия на икономическа криза, на управлението му се противопоставят различни политически и религиозни групировки, включително високопоставени военни.

Името му е замесено в крупни скандали за корупция, като Уахид е обвиняван в некадърност и провал на икономикатата програма. Парламентът на Индонезия единогласно гласува импийчмънт на президента Уахид през 2001 г.[1], след като опитите му да остане на власт не получават подкрепата на населението на страната, включително многохилядни демонстрации,[2].

На негово място парламентът поставя Мегавати Сукарнопутри, която е дъщеря на бившия държавен глава Сухарто.

Умира след дълго боледуване.[3].

Вижте също

Източници

  1. Вестник „Новинар“ от 24 юли 2001 г - „Индонезия свали от власт президента Уахид“
  2. Вестник „Сега“ от 18 април 2001 г - „Самоубийци защитават президента на Индонезия“
  3. Dariknews.bg - Почина бившият президент на Индонезия Абдурахман Уахид

Шаблон:Link FA