Ентусиазъм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: be:Энтузіязм
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Ентусиазмът'''(гр. ενθουσιασμός, ενθουσίασις, «вдъхновение, възторг, въодушевление») е положително украсена [[емоция]], състояние на [[въодушевление]]. Първоначално думата ентусиазъм обозначава състояние на [[човек]], обладан от [[божество]] или намиращ се под негово влияние (например ентусиазма на Пития или вакханките). След това по времето на късната античност и практически до ново време, ентусиазма е [[естетика|естетическа]] категория, харатеризираща се с реакция на [[субект]]а към възвишеното и прекрасното. Така [[Сократ]] смята поетичното вдъхновение за ентусиазъм.
'''Ентусиазмът'''(гр. ενθουσιασμός, ενθουσίασις, «вдъхновение, възторг, въодушевление») е положително украсена [[емоция]], състояние на [[въодушевление]]. Първоначално думата ентусиазъм обозначава състояние на [[човек]], обладан от [[божество]] или намиращ се под негово влияние (например ентусиазма на Пития или вакханките). След това до ново време, ентусиазма е [[естетика|естетическа]] категория, харатеризираща се с реакция на [[субект]]а към възвишеното и прекрасното. Така [[Сократ]] смята поетичното вдъхновение за ентусиазъм.


{{емоции}}
{{емоции}}

Версия от 10:52, 11 септември 2012

Ентусиазмът(гр. ενθουσιασμός, ενθουσίασις, «вдъхновение, възторг, въодушевление») е положително украсена емоция, състояние на въодушевление. Първоначално думата ентусиазъм обозначава състояние на човек, обладан от божество или намиращ се под негово влияние (например ентусиазма на Пития или вакханките). След това до ново време, ентусиазма е естетическа категория, харатеризираща се с реакция на субекта към възвишеното и прекрасното. Така Сократ смята поетичното вдъхновение за ентусиазъм.

Шаблон:Психология-мъниче