Цариградско шосе (София): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Human anatomy (беседа | приноси)
м кат
Human anatomy (беседа | приноси)
м кат
Ред 75: Ред 75:
[[Категория:Район Слатина]]
[[Категория:Район Слатина]]
[[Категория:Район Младост]]
[[Категория:Район Младост]]
[[Категория:Район Искър]]
[[Категория:Улици в София]]
[[Категория:Улици в София]]



Версия от 08:56, 14 септември 2012

Вижте пояснителната страница за други значения на Цариградско шосе (София).

Цариградско шосе
Цариградско шосе - бул. „Пейо Яворов“ / бул. „Михай Еминеску“
Цариградско шосе - спирката на х-л "Плиска"
Цариградско шосе - до Борисовата градина

Цариградско шосе е най-големият булевард в София. Името е историческо название: някогашното Цариградско шосе е било основен път по направлението София - Пловдив - Цариград.

Разположен в източната част на столицата, той е основна входно-изходна артерия, през която преминава голяма част от входящия и изходящ автомобилен поток към Южна и Югоизточна България. Той е западно градско продължение на автомагистрала „Тракия“, като започва от Околовръстния път на София и свършва в централната част на София при Орлов мост. В участъка от Орлов мост до отклонението за квартал Горубляне е позволена скорост на движение 80 km/h.

По пътя си от запад на изток булевардът пресича следните улици и булеварди:

„Цариградско шосе“ е единственият софийски булевард, който по цялото си протежение минава безконфликтно с естакади над всички булеварди, които го пресичат. Поради тази причина трафикът по булеварда не минава през никакви светофари по целия булевард от Орлов мост до началото на автомагистрала „Тракия“ с изключение на кръстовището с ул. „Димитър Пешев“ / ул. „Павел Красов“ до ж.к. Дружба-2, което е единственото, на което има светофар. При локалните платна на булеварда от Площад на авиацията до 7-ми километър от страната на Младост също има светофари на ул.Димитър Моллов при МБАЛ "Св.Анна" и ул.Йерусалим.

В периода 2009 г. – 2012 г. във връзка с изграждането на продължението на Първи метродиаметър на Софийското метро в посока на Летище София, в източната му част при „Интер Експо Център“ заедно с Метростанция Цариградско шосе беше изграден и буферен подземен паркинг за 1300 автомобила.

По-важни обекти


От южната страна на булеварда от Орлов мост до ул. „Александър Жендов“ е разположен един от най-големите паркове в столицата – Борисовата градина.

Градски транспорт

„Цариградско шосе“ е един от булевардите, по които минават най-много линии на градския транспорт:

Галерия

Вижте още

Шаблон:София-мъниче