Пергам: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 4: Ред 4:
==История==
==История==
В Пергам бива изобретен [[пергамент]]ът. Градът се споменава в [[Библия]]та, в книга Откровение (глава 1, стих 11).
В Пергам бива изобретен [[пергамент]]ът. Градът се споменава в [[Библия]]та, в книга Откровение (глава 1, стих 11).
В древногръцката митология Пергам е бил основан от сина на Андромаха и Хелен[брата на Хектор,първия мъж на Андромаха].Новородения е бил наречен Пергам в памет на Троянската цитадела,която се наричала Пергам.След смърта на Хелен,Пергам и Андромаха се преселили в Мала Азия,където Пергам основава нов град,получил своето название от името на своя основателл
В древногръцката митология Пергам е бил основан от сина на Андромаха и Хелен[брата на Хектор,първия мъж на Андромаха].Новородения е бил наречен Пергам в памет на Троянската цитадела,която се наричала Пергам.След смърта на Хелен,Пергам и Андромаха се преселили в Мала Азия,където Пергам основава нов град,получил своето название от името на своя основател.
В Пергам е била събрана втората по величина[след Александрийската]библиотека на античния свят.
Съгласно легендата,предадена от Плиний Варски,в Пергам изобретяват пергамента вследствие на забраната на египетските Птолемеи да се изнася папируса.Съдържащата по това време 200 000 книги,
библиотека е била превзета и изнесена в Римски Египет от Марк Антоний.
Разкопките на Пергам са се водили от немските археолози Карл Хуман и Ернст Курциус през 1878-1886,1900-1906 и през следващите години.На равнината са се съхранили руините на римския град,сред които се откроява Червената зала от времената на "славните императори".


== Известни личности ==
== Известни личности ==

Версия от 16:22, 16 септември 2012

Панорамен изглед към Пергам

Пергам е древногръцки град (на гръцки Πέργαμος), днес Бергама̀ (на турски Bergama), съвременен град в Северозападна Турция, вилает Измир, с население около 70 000 души (2002).

История

В Пергам бива изобретен пергаментът. Градът се споменава в Библията, в книга Откровение (глава 1, стих 11). В древногръцката митология Пергам е бил основан от сина на Андромаха и Хелен[брата на Хектор,първия мъж на Андромаха].Новородения е бил наречен Пергам в памет на Троянската цитадела,която се наричала Пергам.След смърта на Хелен,Пергам и Андромаха се преселили в Мала Азия,където Пергам основава нов град,получил своето название от името на своя основател. В Пергам е била събрана втората по величина[след Александрийската]библиотека на античния свят. Съгласно легендата,предадена от Плиний Варски,в Пергам изобретяват пергамента вследствие на забраната на египетските Птолемеи да се изнася папируса.Съдържащата по това време 200 000 книги, библиотека е била превзета и изнесена в Римски Египет от Марк Антоний. Разкопките на Пергам са се водили от немските археолози Карл Хуман и Ернст Курциус през 1878-1886,1900-1906 и през следващите години.На равнината са се съхранили руините на римския град,сред които се откроява Червената зала от времената на "славните императори".

Известни личности

Родени в Пергам
Починали в Пергам
Свързани с Пергам

Побратимени градове

Шаблон:Древна Гърция-мъниче Шаблон:Турция-гео-мъниче