Израел Зангвил: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
GrouchoBot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Добавяне: ca:Israel Zangwill
м r2.7.2) (Робот Добавяне: arz:اسرائيل زانجويل
Ред 27: Ред 27:


[[ar:يسرائيل زانغويل]]
[[ar:يسرائيل زانغويل]]
[[arz:اسرائيل زانجويل]]
[[ca:Israel Zangwill]]
[[ca:Israel Zangwill]]
[[de:Israel Zangwill]]
[[de:Israel Zangwill]]

Версия от 09:04, 19 септември 2012

Израел Зангвил
английски еврейски териториалист и писател

Роден
Починал
Мидълхерст, Съсекс, Великобритания

Учил вЙоркски университет
Лондонски университет
Семейство

Подпис
Уебсайт
Израел Зангвил в Общомедия
Израел Зангвил през 1905 г.
Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Израел Зангвил (Шаблон:Lang-en) е английски еврейски писател и най-виден деятел на териториализма, разновидност на ционизма.

Син на емигранти - полски евреи. Завършва безплатно еврейско училище в Лондон. Списва алманаха "Пурим", състоящ се главно от негови творби. Основни теми в произведенията на Зангвил са социалните и националните. Първото му значимо произведение е повестта «The Premier and the Painter» (1888), последвана от романа «Children of the Ghetto» (1892), разказващи за живота на евреите в гетото, и завършени от "Мечтателите на гетото", представяща полухудожествено, полуисторически автобиографиите на видни евреи, като Уриел Акоста, Барух Спиноза, Хайнрих Хайне, Фердинанд Ласал, Бенджамин Дизраели и др. Романът му "Децата на гетото" от 1892 г. се отнася сред най-значимите в англо-еврейската литература.

През 1898 г. Зангвил се присъединява към ционсткото движение, като през 1905 г. организира в него групата на териториалистите с искане за предоставяне на свободна земя на евреите където и да е по света, с цел да организират на нея своя държава. До 1917 г., Зангвил работи за реализацията на тази кауза, като сред предпочитаните от него места са Австралия, Канада, Уганда, Либия.

След Балфурската декларация, Зангвил се връща на класически ционистки позиции, рязко критикувайки в минимализъм ционисткото движение. Той е сред радетелите за създаването след Първата световна война на Общество на народите.

Източници