Манастирски ливади: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Marcian (беседа | приноси)
снимка
Human anatomy (беседа | приноси)
м кат
Ред 19: Ред 19:
{{софия-мъниче}}
{{софия-мъниче}}
{{Квартали на София}}
{{Квартали на София}}
[[Категория:Район Витоша]]

Версия от 08:29, 22 септември 2012

„Манастирски ливади“ е квартал в южната част на София, разположен близо до Витоша. Намира се от двете страни на бул. „България“, преди Околовръстното шосе.

"Манастирски ливади - Изток" се намира от източната страна на бул. "България". На запад граничи с бул. "България", на север граничи с ул. "Тодор Каблешков", на изток с кв. "Кръстова вада", а на юг с Околовръстния път. Първоначално, както подсказва името на комплекса, е бил зает изцяло с ливади, които в момента се застрояват от нови модерни жилищни комплекси. Характерно за тези ливади са подпочвените води. До вътрешността на квартала пътува автобусна линия 65, която се движи само в делнични дни и в пикови часове. Част от "Манастирски ливади - Изток" е и ж.к. "Бокар"

Жилищни сгради в квартал Манастирски ливади - Запад

"Манастирски ливади - Запад" се намира от западната страна на бул. "България". На север граничи с ул. "Тодор Каблешков", на запад с бул. "Братя Бъкстон", на изток с бул. "България", а на юг с Околовръстния път. Тази част на квартала е силно застроена, но продължава да се застроява с нови жилищни сгради. Инфраструктурата е сравнително добра. През октомври 2012г. се очаква да отвори врати мол "България", който ще бъде един от най-големите търговски центрове в столицата.

Кварталът е един от най-бързоразвиващите се райони на София. Манастирски ливади се намира в удобна близост до центъра на София и се обслужва от една от най-бързите и добри пътни артерии на столицата – бул. "България". Разположението на Манастирски ливади близо до Витоша и до престижните жилищни квартали "Бояна", "Драгалевци" и "Киноцентър" от една страна и близостта на квартала до центъра на София – 15 минути път с кола, от друга, го правят едно от най–предпочитаните и комфортни места за живеене. Кварталът се характеризира с тиха и спокойна атмосфера, уникален микроклимат и чист въздух. Лифтът за ски пистите на Витоша се намира в близост до Манастирски ливади.

На територията на района на Манастирски ливади се намират МБАЛ "Св. София", хотел Феста София, бутикови магазини, заведения от сферата на услугите и забавленията. В близост има поликлиника, спортна зала, три реномирани училища – едното с разширено изучаване на английски език, а другото на немски, три детски градини, Националният исторически музей. В Манастирски ливади се строи и новата административна сграда на БТВ, разположена върху терен от 13 000 кв.м

До кварталите Манастирски ливади можете да стигнете със следните превозни средства:

  • автобуси (А): 64, 65, 73, 74, 76, 111, 204
  • трамваи (ТМ): 7
  • тролейбуси (ТБ): 2, 9

Шаблон:София-мъниче