Ционизъм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Промяна: th:ขบวนการไซออนิสต์
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
.
'''Ционизмът''' е [[евреи|еврейско]] [[политика|политическо]] [[движение]], поддържано и от неевреи (пр.: [[Уинстън Чърчил]], помогнал за създаването на Израел), според което евреите трябва да създадат своя държава и да имат своя национална родина. Думата "ционизъм" произлиза от '''Цион''', едно от древните имена на Ерусалим. Друга важна връзка за евреите с това име се прави и с Цар Давид. След като Цар Давид превзел крепостта Цион, намираща се на планината-[[хълм]] [[Цион]], той я направил своя столица според [[легенда]]та.

== История ==
Основан формално през [[1897]] от австрийския журналист [[Теодор Херцел]], ционизмът заема различни позиции в началните си години за това къде трябва да бъде създадена родината на евреите. От [[1917]] ционизмът се концентрира върху създаването на еврейска национална родина или държава в [[Палестина]], където преди време се е намирало древното царство [[Израел]]. След [[1948]] ционизмът е движение, подкрепящо развитието и отбраната на държавата [[Израел]] и окуражаващо евреите да се заселят там.

В този смисъл ционизмът се изразява най-вече в опитите на [[Израел]] за утвърждаване на устоите на еврейския народ на територията на днешната държава Израел, което е съпътствано със сериозни стълкновения с палестинците и води до редица войни със съседите на Израел (понастоящем държавата има сключен мирен договор само с Египет (1978) и Йордания (1994) от арабските страни). Тези опити не бележат особен успех, което се утвърждава в изтеглянето на Израел от ивицата Газа под ръководството на [[Ариел Шарон]] през [[2005]] г. От своя страна палестинците водят въоръжена съпротива за освобождение на окупираните от Израел територии. Спечелилата изборите през 2006 г. в Палестина [[ислямист]]ка групировка "[[Хамас]]" не признава правото на Израел да съществува.

Палестинците също са част от [[семити|семитските народи]]. Въз основа на това някои от тях твърдят, че не може да бъдат обвинявани в [[антисемитизъм]], след като и те самите са семити.

== ООН по въпроса за ционизма ==
В [[1975]] г. Общото събрание на [[Организация на обединените нации|ООН]] гласува резолюция № [http://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_General_Assembly_Resolution_3379 3379] (предложена от 25 страни, между които Афганистан, Куба, Египет, Оман, Катар и др. и гласувана освен с тях с още 72 гласа "за" - между които СССР, България, всички страни от социалистическия лагер, Либия, Китай, Албания, Катар, Оман и др., 35 "против" - между които западноевропейските страни, Австралия, САЩ, и др, 32 "въздържал се" - между които Япония, Чили, Перу, Сингапур и др.), която осъжда ционизма като форма на [[расизъм]] и расова дискриминация.

През 1991 г., след разпада на социалистическия лагер, Резолюция № 3379 е отменена с Резолюция № [http://en.wikipedia.org/wiki/UN_General_Assembly_Resolution_4686 4686] на ОС на ООН (предложена и гласувана "за" от 111 страни, между които Албания, България, СССР, всички бивши соц.страни, САЩ, всички страни-членки на ЕС; 25 гласа "против" - между които Афганистан, Иран, Ирак, Северна Корея, Судан, Сирия и др., 13 "въздържал се" - между които Ангола, Турция и др.; 11 - отсъстващи, между които Китай, Египет и др.)

== Вижте също ==
{{commons|Category:Zionism}}
* [[Териториализъм]]
* [[Ционистко окупационно правителство]]
* [[Юдея обявява война на Германия]]
* [[Антиционизъм]]


[[Категория:Ционизъм| ]]


{{Link FA|eo}}
{{Link FA|eo}}

Версия от 19:12, 25 септември 2012