Легендата за Кора: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Maneki neko (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Maneki neko (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:


Земя, Огън, Въздух, Вода... Само Аватар може да контролира и четирите стихии, и да донесе равновесие между Водното племе, Земното кралство, Огнената нация и Въздушните номади.
Земя, Огън, Въздух, Вода... Само Аватар може да контролира и четирите стихии, и да донесе равновесие между Водното племе, Земното кралство, Огнената нация и Въздушните номади.
<gallery>
http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20110910131709/avatar/images/8/8c/Avatar_line-up.jpg
Файл:Example.jpghttp://images2.wikia.nocookie.net/__cb20110910131709/avatar/images/8/8c/Avatar_line-up.png
</gallery>
Минали са 70 години откакто аватар Енг и неговите приятели са прекратили стогодишната война. Колонизираната Огнена нация вече е Обединена република на нациите.
Минали са 70 години откакто аватар Енг и неговите приятели са прекратили стогодишната война. Колонизираната Огнена нация вече е Обединена република на нациите.
Името на столицата било Републик Сити, място където повелители и неповелители от целият свят могат да живеят заедно в мир и хармония.
Името на столицата било Републик Сити, място където повелители и неповелители от целият свят могат да живеят заедно в мир и хармония.

Версия от 19:56, 26 септември 2012

Земя, Огън, Въздух, Вода... Само Аватар може да контролира и четирите стихии, и да донесе равновесие между Водното племе, Земното кралство, Огнената нация и Въздушните номади.

Минали са 70 години откакто аватар Енг и неговите приятели са прекратили стогодишната война. Колонизираната Огнена нация вече е Обединена република на нациите. Името на столицата било Републик Сити, място където повелители и неповелители от целият свят могат да живеят заедно в мир и хармония. Аватар Енг е извършил още много значителни неща през живота си, но както цикъла на сезоните, така и цикъла на Аватар трябва да започне от начало.


Герои

Кора

Аватар Кора е от Южното водно племе. Талантлива и нетърпелива да се учи повелителка, Кора вече е овладяла Водното, Земното и Огненото повеляване, но й остава да разбере Въздушното. Буйна и непокорна, тя напълно приема и харесва ролята си на Избраната и вярва, че за да бъде велик Аватар е достатъчно да е силна повелителка. В резултат й липсва духовно израстване и това е една от причините да е неспособна да се научи на Въздушно повеляване или да се свърже със Света на Духовете. Кора е дъщеря на Тонрак и Сенна от Южното Водно племе. Още на четиригодишна възраст открива, че е Аватар – факт, който гордо съобщава на представителите на Ордена на Белия лотус, които идват по молба на родителите й. Кора е първият Аватар, идващ от Водните племена след Кюрук, който е 482 години преди нея. Освен това, той е от Северното, а тя – от Южното Водно племе. Кора е вторият Аватар, за който ни е известно, че знае своя статус на Аватар преди да навърши 16 години. Енг е първият, но тя научава на значително по-ранна възраст от него.


Тензин

Тензин е най-малкото дете на Аватар Енг и Катара е единственият жив майстор на Въздушното повеляване. Той представлява Въздушния народ в Съвета на Обединената република. Спокоен и сериозен човек, кой носи на раменете си огромната отговорност да пази не само следващия Аватар, но и да направи Репъблик Сити такъв, какъвто е в мечтите на баща му. Тензин живее с бременната си жена Пема и децата си Джинора, Ики и Мийло, на Острова на Въздушния храм, уединено светилище, построено от баща му. Тензин е много по-тих, спокоен и строг в държанието си от баща си. Но понякога и той има чувство за хумор. Винаги опитва да бъде спокоен – усилие, което често се осуетява от трите му щури деца. Търпението му още по-често е подлагано на изпитание от необузданата Кора. Тензин е много често срещано тибетско име, означаващо „защитник на вярата“ или още „поддръжник на ученията“. Популярността му произлиза от факта, че това е първото име на четиринайсетия Далай Лама, Тензин Гиацу, който пък вдъхновява героя Монах Гиацу от „Аватар: Последният Въздушен повелител“. Интересно е да се отбележи, че Тензин е научил Въздушното повеляване от баща си Аватар Енг и че следващият Аватар, прероденият Енг, ще се учи на същото именно от него. По този начин Тензин предава учението на баща си… отново на него.


Мако

Мако е огнен повелител, от смесено семейство. Израснал е из улиците на Републик Сити като сирак, заедно с по-малкия си брат Болин. Когато брат му го запознава с Аватар Кора, неговият строго контролиран свят става по-хаотичен. Мако и брат му за първи път започват да се състезават в турнирите по професионално повеляване, когато бившия професионален повелител Тоза вижда как Мако се бие на улицата. Тоза предлага на братята подслон на тавана на арената и им изнамира различни задачи, с които да си плащат наема, но в същото време да успяват да се съсредоточат основно върху професионалното повеляване. Скоро Мако става капитан на отбора на Огнените кучета. Той е мълчалив, равнодушен и странящ от другите, но не е неспособен на истинска доброта и защитаващо държание. Той е критичен и контролиращ околните, което е следствие на живота му на улицата и стремежа да защити по-малкия си брат, заради което е поемал отговорности на възрастен още като дете. Заради миналото на братята, той много се грижи за Болин и постоянно го защитава. Животът на улицата го е направил ръбат. Донякъде се отпуска, когато е с Болин и Кора, а също и когато има някакво постижение – например, когато отборът му спечели мач, той се радва шумно.


Болин

Когато Болин е на осем години, крадец Огнен повелител убива родителите му и го оставя сам с брат му Мако. За да оцелеят, братята работят за Триадата на Тройната заплаха. Един ден Болин открива едно огнено куче, което бърника в боклука в търсене на храна и го прибира за домашен любимец. Кръщава го Пабу и скоро стават добри приятели, постоянно правещи шеги на Мако. Въпреки трудното си детство на улицата, Болин е безгрижен, наивен и весел – в контраст с по-големия си брат Мако. Има добро чувство за хумор и е доста способен земен повелител. Той е изразителен, духовит, ентусиазиран. Оптимист е и се радва на вниманието, което получава от фенките, макар че е новак в света на срещите. Според Мако, Болин има навика да се забърква в неприятности. Въпреки различията в характерите, двамата братя са много близки.


Асами

Тя е невероятно красива, невероятно богата, невероятно запалена по професионалното повеляване и невероятно влюбена в Мако. Когато научава, че баща й е един от Борците за равенство и когато той я кани при тях, тя решава да остане вярна на убежденията си и се обръща срещу него. Асами Сато е дъщеря на богатия индустриалец и изобретател на сатомобилите (автомобилите в света на Аватар) Хироши Сато. Асами губи майка си като малка. Живее луксозен живот, но въпреки модерните си дрехи и изисканите си маниери, има и буйна страна. Станала е експерт в шофирането и огромен фен на професионалното повеляване, от което не пропуска и един мач. Асами е един от малкото персонажи с потвърдена фамилия. Асами е японско име, чието значение се променя според йероглифите, с които се изпише. Едното значение е „утринно море“, а другото е „утринна красота“. Сато пък е най-често срещаната японска фамилия. Родословието на семейство Сато може да се проследи далеч назад в Огнената нация. Но Асами има зелени очи, макар че за Огнената нация са по-типични кехлибарените.


Лин Бейфонг

Шериф Лин Беифонг е дъщеря на Тоф Беифонг и е ръководител на полицейските отряди от Метални повелители на Репъблик Сити. Въпреки че майка й е обучавала предишния Аватар на Земно повеляване, Лин не е особено привързана към новия Аватар. Безрасъдните действия на Кора оставят една от улиците на Репъблик Сити в руини и убеждават Лин, че новодошлата Аватар е най-големата заплаха в града. Това се променя, когато Амон и Борците за равенство се представят и открито предизвикват всички повелителите на света. Лин е жилав и неправещ компромиси шериф. Тензин я описва като труден характер. Тя дава да се разбере, когато е раздразнена или когато не харесва някого, като се държи грубо – особено към Тензин. Арестува всеки, който наруши закона, независимо от обстоятелствата, при които го е направил. Бързо порицава Кора за унищожаването на обществена и частна собственост, когато момичето се опитва да осуети действията на Триадата на Тройната заплаха. Лин вярва, че единственият начин да има мир и стабилност в Репъблик сити е чрез употребата на военна сила. Лин е измислила и развила употребата на металните кабели като част от униформата на полицейските отряди от Метални повелители. Като шериф на полицията, Лин има различна броня от тези на останалите полицаи. Най-забележимата разлика е, че бронята й е по-тъмна и има златни украшения, докато останалите полицейски брони са светлосиви. Освен това обувките й са механизирани да оголват стъпалата на краката й, когато те са й необходими, за да използва сеизмична сетивност.


Тарлок

Тарлок е амбициозен политик, смятан от хората за привлекателен, честен и желаещ най-доброто за Репъблик Сити. Вътре в Съвета той е манипулатор и е в постоянно и отдавнашно съперничество с Тензин, с когото често влиза в разногласия. След сблъсъка на Мако и Кора с Борците за равенство, Тарлок най-накрая успява да включи Кора в своята борба с революционерите, но за целта полза убеждаване, подкупи и накрая манипулация. Въпреки прекомерната си амбиция, Тарлок изглежда го е грижа за града, когато опитва да спре Кора да тръгне сама срещу Амон, а също и когато проявява готовност да затвори арената, за да не пострадат невинни хора. Заради трите опашки и парфюма, Ики го нарича „опашaт човек“ и го пита защо мирише като жена. Името на Тарлок на ирландски език означава подстрекател.


Амон

Амон е мистериозният и харизматичен водач на блокиращите чи, известни като Борците за равенство, чиято крайна цел е създаването на равенство чрез избавянето на света от повелителите. Пъргав и потаен боец, той се изправя без страх срещу враговете си, независимо от уменията им в повеляването. Амон изглежда спокоен и улегнал, макар че никога не е видян да се изправя сам срещу някаква опасност. Амон е много умел и чевръст боец, невероятната му гъвкавост му позволява да маневрира грациозно и да избягва светкавици. Знанията му за блокирането на чи, комбинирани със силата му да отнема силите на повелителите завинаги, го правят могъщ като всеки повелител. Той е също много предпазлив и никога не е бил виждан без Борци за равенство, които да му пазят гърба. Амон е древноегипетски бог покровител на град Тива. От 17 век пр. Хр. той се отъждествява с бог Ра (Амон Ра) и става върховен египетски бог, закрилник на фараона, заедно с властта и управлението му. Името на бог Амон означава „скрит“. Има и няколко превода на думата „амон“ от китайски език. Най-подходящият е „да скрия“. Амон е и малкото име на Амон Гоет, прочут нацистки офицер, признат за виновен за убийствата на хиляди хора.


Източници

[1]