Сунитски ислям: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот Промяна: hr:Sunizam
кат.
Ред 14: Ред 14:
* [[Алевии]]
* [[Алевии]]


[[Категория:Клонове на исляма]]
[[Категория:Сунитски ислям| ]]
{{ислям-мъниче}}
{{ислям-мъниче}}



Версия от 16:28, 30 септември 2012

Сунити (от арабски: أهل السنة, ахл ас-суна - хора на суната) са най-многобройните последователи исляма, представлявайки неговия най-голям клон.

За разлика от шиитите сунитите не признават възможността за посредничество между Бога и хората след смъртта на Пророка Мохамед. Те отхвърлят идеята за особената природа на Али и правото на потомците му на имамат. Също така има значителни различия в принципите на решаване на юридически въпроси, в характера на празниците, в отношението към друговерците, в молитвите и др.

За сунитите особено важно е следването на суната (постъпките и изказванията) на Пророка, на спазването на традициите, на участието на общността в избора на своя глава халифа.

Като направление в исляма сунизмът се оформя през 15 век по време на противоборството с шиизма, но и до ден днешен този термин не е добил широко разпространение и конкретно съдържание за разлика от термина "шиизъм".

В наши дни религиозните и исторически сунитско-шиитски противоречия служат преди всичко за генериране на междуобщностни конфликти в страните, в които съвместно съжителстват сунити и шиити, често провокирани от фанатични елементи от едната или другата страна.

Вижте също

Шаблон:Ислям-мъниче