Великият Гетсби: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 20: Ред 20:
| бележки =
| бележки =
}}
}}
'''Великият Гетсби''' ({{lang-en|The Great Gatsby}}) е [[роман]] от американския писател [[Ф. Скот Фицджералд]], издаден, под това му име, за първи път на 10 април [[1925]] г. Действието в него се развива в [[Ню Йорк]] през [[1920-те|20-те]] години на [[20 век|XX век]]. Романовата история е смятана от мнозина за олицетворение на падението на американската мечта, като неин коректив в ера на хедонизъм и материални търсения по време на т. нар. от самия автор "Ера на джаза". Това е най-четеният роман, написан от американец, през ХХ век.
'''Великият Гетсби''' ({{lang-en|The Great Gatsby}}) е [[роман]] от американския писател [[Ф. Скот Фицджералд]], издаден, под това му име, за първи път на 10 април [[1925]] г. Действието в него се развива в [[Ню Йорк]] през [[1920-те|20-те]] години на [[20 век|XX век]]. Романовата история е смятана от мнозина за олицетворение на падението на американската мечта, за неин коректив в ера на хедонизъм и материални търсения по време на т. нар. от самия автор "Ера на джаза". Това е най-четеният роман, написан от американец, през ХХ век.


== Сюжет==
== Сюжет==

Версия от 16:15, 7 октомври 2012

Шаблон:Книга инфо Великият Гетсби (Шаблон:Lang-en) е роман от американския писател Ф. Скот Фицджералд, издаден, под това му име, за първи път на 10 април 1925 г. Действието в него се развива в Ню Йорк през 20-те години на XX век. Романовата история е смятана от мнозина за олицетворение на падението на американската мечта, за неин коректив в ера на хедонизъм и материални търсения по време на т. нар. от самия автор "Ера на джаза". Това е най-четеният роман, написан от американец, през ХХ век.

Сюжет

Джей Гетсби е млад милионер със съмнително минало — някои казват, че е направил състояние от контрабанда на алкохол по време на сухия режим. Други говорят, че е убил важна клечка, а трети казват, че е бил немски шпионин и братовчед на Кайзер Вилхелм. Въпреки пировете, които устройва, въпреки неканените гости, които идват на забавите, Гетсби е самотен мъж, копнеещ за любовта на Дейзи. Той само иска да „повтори миналото“ — да се събере с отново с Дейзи. Тя обаче е омъжена за расиста-милионер Том Бюканан, и има малка дъщеря. Гетсби не счита това за препятствие пред любовта му, и в действителност Дейзи е поласкана от нестихващия интерес на Гетсби.

Разказвачът в първо лице е Ник Карауей, млад брокер, който се мести в старата, занемарена къща, която е в съседство с имението на Гетсби. Карауей коментира действията на главните действащи лица. Той скоро осъзнава, че Том и Дейзи са „небрежни хора“. Когато Гетсби позволява на Дейзи да кара новата му кола, тя предизвиква катастрофа, в която Мъртъл Уилсън, любовницата на Том, е убита. Гетсби е толкова влюбен в Дейзи, че поема отговорността за инцидента и впоследствие е застрелян от отчаяния вдовец на Мъртъл, който е собственик на гараж. Освен бащата на Гетсби, стар сиромах, почти никой друг не идва на погребението.

Освен че илюстрира бурния живот от 1920-те, романът обсъжда въпроса за расизма посредством образа на Том Бюканън, който е привърженик на расовата теория на Хюстън Чембърлейн за превъзходството на бялата раса.

Екранизация

Великият Гетсби е филмиран общо пет пъти:

Вижте също

Външни препратки

Книги

http://conf.ru.acad.bg/bg/docs/cp10/10/10-17.pdf

Филми