Франсоа Жакоб: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Добавяне на Категория:Лотарингци using HotCat
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: io:François Jacob
Ред 67: Ред 67:
[[hr:François Jacob]]
[[hr:François Jacob]]
[[id:François Jacob]]
[[id:François Jacob]]
[[io:François Jacob]]
[[it:François Jacob]]
[[it:François Jacob]]
[[ja:フランソワ・ジャコブ]]
[[ja:フランソワ・ジャコブ]]

Версия от 13:18, 11 октомври 2012

Вижте пояснителната страница за други личности с името Жакоб.

Шаблон:Учен информация

Франсоа̀ Жако̀б (Шаблон:Lang-fr) е френски микробиолог и генетик и нобелов лауреат за физиология през 1965 г.

Жакоб завършва медицина в Сорбоната през 1947 г. От 1950 г. е асистент на Андре Лвоф в Пастьоровия институт. Там двамата провеждат изследвания върху лизогенията (форма на симбиоза между бактерии и бактериофаги), която става предмет на докторската му дисертация (1954).

Следващото десетилетие Жакоб посвещава на изучаването на клетъчната генетика на бактериите. В края на 1950-те съвместно с Жак Моно откриват информационната РНК и установяват, че ДНК съдържа три вида гени — структурни, регулаторни и операторни. Откритието им, че бактериофагите съдържат структурни и регулаторни гени, помага да се обясни механизма на лизогенията и се превръща в основа на вирусната теория на туморообразуването.

За тези приноси Жакоб и колегите му Лвоф и Моно са удостоени през 1965 г. с Нобелова награда. При награждаването им Свен Гард от Каролинския университет подчертава, че тъкмо техните открития са направили възможно да се разбере механизма, по който генетичната информация се превръща в химичната активност.

Източници

  • „Нобелови лауреати“. Еднотомна енциклопедия, БАН, Фондация „Отворено общество“, София, 1994, ISBN 954-8104-03-2, ISBN 954-520-030-8

Външни препратки

Шаблон:Учен-мъниче Шаблон:Франция-мъниче