Полезни изкопаеми: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Премахнати редакции на 82.119.64.127 (б.), към версия на Nk
Ред 1: Ред 1:
'''Полезни изкопаеми''' се наричат веществата, добивани от [[Земна кора|земната кора]]. Химическият състав и физичните свойства, които притежават, позволяват ефективното им използване в производството. Полезните изкопаеми се делят на горивни, рудни и нерудни. [[Изкопаеми горива]] са [[неф], [[природен газ]] , [[въглища]], горивна почва и [[битуминозни шисти]]. [[Руда|Рудните]] се делят на руди на черни и руди на цветни метали. Пример за нерудни полезни изкопаеми са гипс, каменна сол, огнеупорни глини. Горивните се срещат сред утаечните скали (седиментните скали). Образувани са през различни периоди от развитието на Земята. Рудните се образуват от вместването и застиването на магма в скалите на земната кора. Намират се главно в магмените скали, но се срещат и в утаечни и метаморфни скали. Използват се за производството на метали и електроенергия. Нерудните се образуват при утаяването и уплътняването на ((наносите)). Използват се за производсвото на строителни материали, порцеланови изделия, в медицината и за накити.
'''Полезни изкопаеми''' се наричат веществата, добивани от [[Земна кора|земната кора]]. Химическият състав и физичните свойства, които притежават, позволяват ефективното им използване в производството. Полезните изкопаеми се делят на горивни, рудни и нерудни. [[Изкопаеми горива]] са [[нефт]], [[природен газ]] , [[въглища]], горивна почва и [[битуминозни шисти]]. [[Руда|Рудните]] се делят на руди на черни и руди на цветни метали. Пример за нерудни полезни изкопаеми са гипс, каменна сол, огнеупорни глини. Горивните се срещат сред утаечните скали (седиментните скали). Образувани са през различни периоди от развитието на Земята. Рудните се образуват от вместването и застиването на магма в скалите на земната кора. Намират се главно в магмените скали, но се срещат и в утаечни и метаморфни скали. Използват се за производството на метали и електроенергия. Нерудните се образуват при утаяването и уплътняването на ((наносите)). Използват се за производсвото на строителни материали, порцеланови изделия, в медицината и за накити.


[[Категория:Полезни изкопаеми| ]]
[[Категория:Полезни изкопаеми| ]]

Версия от 17:37, 31 октомври 2012

Полезни изкопаеми се наричат веществата, добивани от земната кора. Химическият състав и физичните свойства, които притежават, позволяват ефективното им използване в производството. Полезните изкопаеми се делят на горивни, рудни и нерудни. Изкопаеми горива са нефт, природен газ , въглища, горивна почва и битуминозни шисти. Рудните се делят на руди на черни и руди на цветни метали. Пример за нерудни полезни изкопаеми са гипс, каменна сол, огнеупорни глини. Горивните се срещат сред утаечните скали (седиментните скали). Образувани са през различни периоди от развитието на Земята. Рудните се образуват от вместването и застиването на магма в скалите на земната кора. Намират се главно в магмените скали, но се срещат и в утаечни и метаморфни скали. Използват се за производството на метали и електроенергия. Нерудните се образуват при утаяването и уплътняването на ((наносите)). Използват се за производсвото на строителни материали, порцеланови изделия, в медицината и за накити. Шаблон:Геология-мъниче