Амстердам (остров): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Makecat-bot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: ko:암스테르담 섬
Louperibot (беседа | приноси)
м r2.5.2) (Робот Промяна: eo:Amsterdam-Insulo
Ред 29: Ред 29:
[[el:Νήσος Άμστερνταμ]]
[[el:Νήσος Άμστερνταμ]]
[[en:Île Amsterdam]]
[[en:Île Amsterdam]]
[[eo:Amsterdam-insulo]]
[[eo:Amsterdam-Insulo]]
[[es:Isla de Ámsterdam]]
[[es:Isla de Ámsterdam]]
[[et:Nouvelle-Amsterdam]]
[[et:Nouvelle-Amsterdam]]

Версия от 08:30, 1 ноември 2012

Вижте пояснителната страница за други значения на Амстердам.

Амстердам

Амстердам (Шаблон:Lang-fr) - вулканичен остров в Индийския океан, на юг от Мадагаскар. Част от Френските южни и антарктически територии. Островът се намира на приблизително едно и също разстояние от бреговете на Антарктида, Австралия и Африка. На 85 км на юг от острова има малък необитаем остров Сейнт Пол, който заедно с остров Амстердам и околните скали образуват архипелага Амстердам.

Описание

Остров Амстердам е вулканичен остров като последното изригване е било през 1792 г. Най-високата точка на острова (Гора де ла Дивс) се намира на височина от 867 м. В зависимост от сезона тук живеят 100-300 души. Повечето от тях са членове на научни експедиции и работници в Метеорологичната станция. Климатът му е мек, средните месечни температури са от 7 до 150С. Има много птици, пингвини и тюлени.

История

Островът е открит на 18 март 1522 г. от испанския мореплавател Хуан Себастиан де Елкано, който незнайно защо не му е дал името си. Името си получава в чест на град Амстердам от холандеца Антоан ван Димен през 1633 година.

Връзки