Унгарски парламент: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: war:Balay Parlamento han Hungarya
Ред 42: Ред 42:
[[sv:Ungerns parlamentsbyggnad]]
[[sv:Ungerns parlamentsbyggnad]]
[[uk:Будинок парламенту Угорщини]]
[[uk:Будинок парламенту Угорщини]]
[[war:Balay Parlamento han Hungarya]]
[[zh:匈牙利國會大廈]]
[[zh:匈牙利國會大廈]]

Версия от 06:10, 8 ноември 2012

Унгарският парламент
Сградата на парламента в Будапеща през нощта

Унгарският парламент е органът на законодателната власт на Унгария. Неговата сграда се намира на площад "Лайош Кошут", на десния бряг на река Дунав. Това е една от най-представителните и известни парламентарни сгради в света. Годишно привлича милиони туристи.

Архитектура

Унгарският парламент е построен в нео-готически стил по плановете на Имре Щайндл. Строежът започва през 1885 г. и е завършен през 1904 г. В строежа са участвали хиляди работници; използвани са 40 милиона тухли, половин милион плочи от мек варовик и 40 кг. злато.

Монументалният строеж е дълъг 268 м. и широк 123 м. Интериорът включва 10 двора, 13 пътнически и товарни асансьора, 27 порти, 29 стълбища и 691 стаи (освен това и повече от 200 сервизни помещения). Със своята височина от 96 метра, това е една от най-високите сгради в Будапеща. Фасадата е украсена с 242 скулптори на унгарски и трансилвански владетели и на известни военни, като Арпад, крал Ищван и Янош Хуняди. Над прозорците могат да се видят изобразени гербовете на крале и херцози. Основната фасада е към Дунав, но главният вход е от източната страна и представлява стълбище, украсено със статуите на два лъва.

Сградата на унгарския парламент се отличава със своята величественост и красота. Има 365 кули - за всеки ден от годината, а височината от 96 метра е свързана с навършването на хиляда години през1896 от пристигането на маджарите в Панония. Тъй като е построен от песъчливи камъни на брега на р. Дунав, влагата от реката всяка година разяжда стените му и поради многото детайли се налага да се извършват почти непрекъснати ремонти на Парламента.

История

При бомбардировките през Втората световна война е бил почти напълно разрушен, но след войната е възстановен и днес унгарците са горди с величествената постройка, една от най-красивите парламентарни сгради в Европа.