Мария дьо Бурбон-Монпансие: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ca:Anna Maria I de Montpensier
м r2.7.1) (Робот Добавяне: sv:Maria av Montpensier
Ред 37: Ред 37:
[[pt:Maria de Bourbon]]
[[pt:Maria de Bourbon]]
[[ro:Marie de Bourbon, Ducesă de Montpensier]]
[[ro:Marie de Bourbon, Ducesă de Montpensier]]
[[sv:Maria av Montpensier]]

Версия от 01:25, 15 ноември 2012

Мари Бурбонска
Marie de Bourbon-Montpensier
Херцогиня на Орлеан
Херцогиня на Монпансие

Родена
Починала
ПогребанаБазилика „Сен Дени“, Сен Дени, Франция
Семейство
СъпругГастон Орлеански (6 август 1626)
Мари Бурбонска в Общомедия

Мари Бурбонска (Шаблон:Lang-fr; * 15 октомври 1605 в дворецa Гаийон в Нормандия; † 4 юни 1627 в Лувър, Париж) e херцогиня на Монпансие и херцогиня на Орлеан

Тя често е наричана също Mademoiselle de Montpensier и по нейното време била една от най-богатите наследнички на Франция. Тя е единственото дете на Хенрих Бурбонски, херцог на Монтпенсиер († 27 февруари 1608) и съпругата му Хенриета Екатерина дьо Жуайез (Henriette Catherine de Joyeuse), последният член на Бурбонския клон Жуайез, която носи голяма зестра. Като член на фамилията Бурбони Мари е принцеса по рождение и близка роднина на френската кралска фамилия.

На две години Мари е сгодена от баща ѝ на 14 януари 1608 г. с Николас, вторият син на френския крал Анри IV. След един месец по-късно нейният баща умира и Мари само тригодишна става негова последничка като херцогиня на Монпансие и получава титлата Пер на Франция. Тя расте в Париж под надзора на далечния си чичо Франсоа дьо Жуайез и по-късно на майка си.

Когато Мари е шестгодишна, нейният годеник умира през ноември 1611 г. Кралица Мария Медичи я сгодява за Гастон Орлеански. Брачният договор е подписан на 5 август 1626 г. в Нант и на следващия ден се състои сватбената церемония от кардинал Ришельо в Нантската катедрала „Свети Петър и Павел“. Мари плучава от майка си, която е женена втори път за Карл (херцог на Гиз), сватбен подарък един диамант за 80.000 еку. Младоженецът е направен херцог на Орлеан и получил като апанаж херцогство Шартр, графство Блоа, Seigneurie Монтаржи и пари за живеене на стойност от 600.00 ливри и рента от 200.00 ливри. Празнували осем дена с помпозни забавления.

На 29 май 1627 г. Мари ражда с компликации дъщеря, Анна Мари Луиза, която е наричана по-късно Grande Mademoiselle и наследява богатството на майка си. Мари умира на 21 години, само шест дена след раждането, в десет часа сутринта на 4 юни 1627 г. Погребана е след големи поклонения на 30 юни в Катедралната Базилика Сен-Дени.